Teknik Makaleler

Conta Yakmak nedir, nasıl anlaşılır?

Ekleyen Kaan Bozkurt

Bu deyimde bahsi geçen conta, silindir kapağı ile motor bloğu arasında bulunur ve silindirdeki hava+yakıt karışımı ile silindir dışında dolaşan su ve yağ kanalları içerisindeki sıvıların birbirine karışmasını ve silindir içerisine girmesini engelleyen parçadır.

Conta yanması, conta yakmak terimi/deyimi ise gerçek manada bir yanmadan ziyade aracın genellikle su kaynatması sonucu işlevini kaybederek yalıtım özelliğini kaybetmesidir. Özelliğini kaybedince de motor suyu ile yağı birbirine karışabilir, silindir içine bu madddeler girebilir.

Conta neden yanar?
– Antifrizsiz kullanılan motora sonradan antifriz eklemek(özellikle kalitesiz bir şey eklemek)(işini bilmeyen ustaların müdahaleleri)
– Aracı uzun süre yüksek devirlerde zorlamak
– Motorun susuz kalması sonucu aşırı ısınması
– Soğutma sisteminin atik maddelerle(pas ve metal artıkları gibi) tıkanma yapması sonucu devirdaimin sağlıklı olmaması

Contanın yandığı nasıl anlaşılır?
– Genleşme kabındaki suda sarımtırak renge dönüşüm ve köpüklenme varsa motor yağı soğutma suyuna karışıyor yani conta yanmış demektir.
– Yağ çubuğu ile motor yağının akışkanlığı kontrol edilir(yağ 2 parmak arasına alınıp kıvamına bakılabilir). Yeteri kadar akışkan değilse ve su karışmış gibi bir his uyandırıyorsa conta soğutma suyunu yağ haznesine kaçırıyor demektir.
– Egzosttan beyaz(suya işaret)(kış ayları hariç) veya mavi(motor yağına işaret) duman veya su akıyorsa, soğutma suyu yanma odalarına gidip ordan egzostan atılıyor demektir, conta hasarlıdır.
– Silindirlerin kompresyonları yani sıkıştırma değerleri bir manometre ile ölçülüp, basınç düşüşü var mı diye kontrol edilir. Conta kaçırıyorsa düşüklük olma ihtimali vardır.
– Karterin havalandırma hortumundan yüksek oranlı hava çıkışı gözleniyorsa contadan sıkıştırma basıncı kartere kaçıyor olabilir(üfleme denilen olay). Bu durum tek başına contaya bağlı olmayabilir, segmanlardan  dolayı kaynaklı olabilir(bu durumda yağ yakma gözlenebilir)

Contası yanık araba kullanılırsa ne olur?

– Su yağa karıştığından, yağın akışkanlığını ve özelliğini bozar, motorun gerekli bölgelerinde yağlama işlemi yanlış veya eksik gerçekleşir ve zamanla yataklarda, subap ve bölgelerinde, iticilerde hasar meydana gelir.
– Hararete bağlı üst kapak simetrisi bozulur ve taşlama gerekebilir.
– Sorunlar iyice büyürse aracın çalışamaması gibi sorunlar meydana gelebilir.

NOT: Conta yanması ciddi bir sorundur ve aracı en kısa sürede fazla kullanmadan daha fazla hasar meydana gelmeden yaptırmak gerekir…

Siz aracınızda conta problemi yaşadınız mı? Fikirleriniz nelerdir? Yorum yapmak için buraya tıklayınız.

Editör Hakkında

Kaan Bozkurt

Özel bir şirkette yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım, küçüklüğümde F1 izleyerek başlayan otomobil tutkum şimdilerde ustayla beraber araç altına girip yağ kir pas aldırış etmeden tamir etmeye kadar gitti :)
JDM Ruhunu kaya grisi Lancer'ımla kovalıyorum.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla