İncelemeler

Kei Kahramanı Suzuki Alto Works

Ekleyen Vedat Özgürel

Japonya otomobil kültürü konusunda bayağı ilginç bir yapıda diyebiliriz. Özellikle Kei-Car olarak yapılan araçlar küçük boyutlarıyla büyük işler yapar vaziyette bir durum söz konusu. Motor boyutu sınırına bağlı kalarak teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanan Japonlar oskarlık işler çıkartabiliyor. Bunlardan biri de küçük hot hatch Suzuki Alto Works.

1970’lerde hot hatch kavramı ortalara yeni yeni çıkarken Japonya’da “yavaş aracı hızlı kullanma” sözü et ve kemiğe bürünmüştü ve 1980’lere geldiğimizde hatchback her aracın bir performans trim seviyesi çıkmıştı.

Kei pazarını domine eden Suzuki’de de tabi popüler Alto ile bunu yapmak istedi. Suzuki Alto’yu manyak performans departmanı bilim adamlarına verdi ve ortaya böyle br araç çıktı.

1985’te ilk SOHC intercooler’lı turbolu Alto Turbo çıkmıştı, 1987’de ise Alto Works çift kam milli olarak krallığını kurdu.

3 ayrı versiyonu oluşan Alto Works’de en düşük donanım seviyesi RS-S ile başlarken RS-X ile klima ve pembe janjanlı iç mekan opsiyonu geliyordu. En üst donanım olan RS-R ise sürekli dört çekere sahipti.

Tüm Alto Works “ben burdayım” diyen aero kit, jant ve spoiler ile donatılırken kağutta kocaman bir scoop ile devam ediyor. Bir de bunlar yetmezmiş gibi her tarafında etiketlerle “Ben Alto Works’üm” diyordu 🙂 Hatta arka camda bile nasıl motor olduğunu söylüyordu. Aynı o zamanlarda gelen Swiftler gibi 🙂

Alto Works F5A motorlu ve devletin dayatması sayesinde 63 beygir güce sahipti. 4 disk fren ve performans süspansiyonları ile zamanının en hızlı Kei-Car’ı idi.

2 sene sonra Alto jenerasyonu güncellenirken ikinci jenerasyon Alto Works’de ortaya çıktı. Bu sefer sadece aero kit ile satılan aracın ön tarafı yuvarlak farlar ile tamamen farklı idi.

Derisinin altında ise yürüyen olarak farklı birşey yokken yeni regülasyonlar neticesinde 660cc limiti sonuna kadar kullanılarak 77 beygir güce ulaşıldı.

Yeni motor olan F6A sonrasında bir çok Kei car’da da kullanılan bir motor oldu. Öyleki çift kam milli turboşarjlı 3 silindirli motor turbo basıncına ciddi dayanıklı ve modifikasyon ile 9500 devirleri  devirir nitelikte bir yapıya sahip.

Bir kaç küçük bolt-on ürünlerle kolay 120 beygir seviyelerine çıkabilecek bir yapısı vardı.

Civic SiR kaplan olarak sayılırsa Alto Works için kum kedisi demek mümkündür. Aracın vahşiliği ralli dünyasında da yerini almasına sebebiyet vermişti. Dört çekeri küçük bir Evo kıvamında ilerlemesine sebebiyet verirken halen daha çalışır durumda Alto Works’ün pis günlerinde görebiliyoruz.

Günümüzdeki kei spor araba formu son bulsada Alto Works’ün yaptıkları yadsınamaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[advanced_iframe securitykey=”998b2c0f80165a96fa33e7e0966778867db61bbc” src=”http://forum.jdmspiritturkey.com/viewtopic.php?f=68&t=2798″ width=”100%” height=”600″]

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla