Testler

Test || 2018 Suzuki Vitara 1.4S AllGrip

 

Suzuki’nin SUV temsilcisini 2 kere test etmiştik fakat bu sefer elimizde 1.4 Boosterjet’li modeli var. Bir de bunun üzerinden gidelim bakalım

Tasarım

Özellikle ön tarafta far içindeki led mercek çerçevesinin gövde renginde olması çok güzel bir ayrıntı iken ızgaraların Jeep modellerini hatırlatan bir kaslı yapıyla süslenmesi yadsınamaz. Kaputun da parçalı yapısı neticesinde kaslı bir görünüm devam ederken arkaya geçtğimizde ise sadelik ve fazla özenilmemiş bir tasarım dili ile karşılaşıyoruz. Öndeki tasarım anlayışının arkada ilerlememesi kötü olmuş.

İçeride ise tasarım dilinin ana öğesi 10.1″lik android tabletten oluşan müzik sistemi olurken ortada konumlandırılan analog saat sportifliği vurgular nitelikte. Kokpiti boylu boyunca geçen gri parça ve sağ köşede yer alan AllGrip yazısı ise güçlülüğünü belirtmiş.

GLX donanıma bağlı olarak iç kesimdeki her çerçevenin araç rengi olan kırmızı olması ise albenisini artırıyor. Sizi çepeçevre konumlandıran sert adi plastik ise aslında çok da irite etmiyor çünkü zate sık kullandığınız düğmeler vb. yerler gayet kaliteli uzun süre hizmet edecek şekilde duruyor.

 

Motor Performans

SUV ile gelen 1.4s motor 140Hp güç ve dört tekerlekten çekişi de haldex kavrama ile 6 ileri AISIN Eat6 şanzımanı ile yola aktarırken aracın hafif olması ve şanzımanında hızlı tepkileri sayesinde performans konusunda bir problem yaşatmıyor.

Hızlanmadan bağımsız olarak virajlara girerken dört çekerin devreye girdiğini hissetmemizden yol tutuş konusunda yerden yüksek olmasına rağmen yoldan koparmak zorlaşıyor.

0-100 hızlanmasını testlerimiz sırasında fabrika verilerinden düşük yapması da boosterjetin işini ne kadar iyi yaptığını bize anlatıyor.

Aracın yakıt tüketimi ise dikkatli davranılırsa 5,8lt/100km’lere inerken trafikte iş çıkış giriş saatlerinde kullanma durumunuz olursa 8lt/100km’ler ile ilerlemek olası. Hem yakıt tüketimi konusunda hem de performans konusunda kendini kanıtlar nitelikte bir çalışma karakteri olan aracın parasını hakettiğini düşünüyorum.

 

Donanım Güvenlik

Araçta aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin çoğu varken özellikle sınıfında bir elin parmaklarını geçmeyen çarpışma önleme sistemini sunuyor olması başarılı. Şerit takip asistanı ve kör nokta uyarı sistemi olmayan araçta B SUV segmenti araçları arasında güvenlik konusunda kendini iyi bir konuma getiriyor.

Deri direksiyon simidinin 9.15 bölümünün terletmemesi için delikli yapılması ve kırmızı dikişleri ile güzel dururken süet deri karşımı koltukların koltuk ısıtması da sunması bir artı. Tam otomatik klimanın sunulduğu araçta 10.1″lik multimedya ekranı ile Android’te ne yapabiliyorsanız onları yapabiliyor veya biraz eforla yapabilecek olmanız güzel bir artı iken kadranların ortasındaki yol bilgisayarında neden boş bir bölüm olduğunu açıkçası anlayamadık. Direksiyondan adaptif cruise control ve ses sistemi ayarları ile ilgili işlem yapabilirken led farlar ile gece yolculukları eziyet olmaktan çıkıyor. Otomatik yanan farları ve otomatik çalışan silecekleri ile günümüz otomobillerinde arkada kalır hali olmayan SUV’de AllGrip ile de hafif arazide gayet rahat ilerleyebileceksiniz.

Sonuç

Suzuki Vitara B segmentinde dört çeker opsiyonu sunan ve bunu 1.4 turbo motoru ile istendiğinde performanslı istendiğinde az yakarak yapabilen, arazi şartlarında 3 opsiyonu ve lock modu ile de görevini yerine getiren başarılı bir model olarak satılırken fiyat etiketinin de rakiplerine göre daha alınabilir olması ile hali hazırdaki satışlarıyla da iyi bir konumda olduğunu bizlere sunuyor.

[advanced_iframe securitykey=”998b2c0f80165a96fa33e7e0966778867db61bbc” src=”http://forum.jdmspiritturkey.com/viewtopic.php?f=135&t=2968″ width=”100%” height=”600″]

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla