Testler

Toyota Yaris 1.33 Cool Testi

Tasarım:

Aracın genel tasarımı makyaj sonrasında şahsimce iyileştirildiği yönünde. Mercekli farlar kaputa doğru uzatılmış olması bir bütünlük sağlamakta olup ön ızgaranın piyano black üzerine kromaj ızgara ve amblem kullanılması hoş bir ayrıntı olmuş durumda. Yandan bakıldığında da büyük camlarıyla amaca hizmet edecek bir araç olduğu görülen yarisin karoseri led stoplarla güzel bir bitiş ile sonlanıyor.

Motor performans:

1,33lt’lik yaklaşık 5 senedir Toyotalarda gördüğümüz motor yarisi kaldırmakta zorlanmayan karaktere sahip olup turbo besleme olmadığından gazlama durumlarında yüksek devirlerde seyretmek gerekiyor. Üzerindeki Toyota üretimi olarak bilgisini aldığımız CVT şanzıman motor ile uyum içerisinde tepkiler veriyor, hem konfor hem de CVT’ye göre yeterli performansı sonuna kadar veriyor.

CVT vites daha önce kullanmış olduklarıma göre biraz daha karakter sahibi. Bunu dememin iki sebebi var: Birincisi eğime bağlı olarak frenleme yapılması durumunda üst devir bandında tutarak motor kompresyonu yapması. İkincisi ise manuel sanal viteslerle vites değişimine izin vermesi.

B segmenti diğer cvt şanzımanlı araçları düşünürsek hem ağır olması hem motorun çok verimli olmamasından dolayı Spacestar’daki yakıt tüketim değerlerine malesef ulaşılamamakta ve İstanbul içi trafikte kullanılması sonucunda 7,5lt/100km yakıt tüketimlerini görmek mümkün.

Donanım, Konfor:

Araç Cool paketşnde olup B segmenti bir araçta olması gereken bir çok özelliğe sahip. Özellikler bakımından kullanım konusunda şu da olmalı dediğim yağmur ve far sensörü dışında bir donanım açıkçası gerek görmedim.

Aracın üzerinde bütün yarislerde grdüğümüz içinde yol biilgisayarı üst pakette navigasyonun da bulunduğu müzik sistemi var ve ses berraklığı, radyo çekmesi, dokunmatikliği konusunda herhangi bir sorun yaratmıyor. Dokunmatiği akıllı telefonlardaki kadar hassas olmasa da özellikle menü geçişlerinin animasyonları kaldırılırsa gayet akıcı bir hal alabiliyor. Kullanmakta olduğum Alpine Doubledin’in dokunmatiği ile aynı olduğu için çok da yabancılık çekmedim. Yol bilgisayarı kısmında orta konsolda görülen ortalama yakıt tüketiminden farklı olarak kullanım periyotlarına göre ortalama tüketimleri, yakıtın kaç km kalacağı vb. bilgileri ekrandan görebiliyorsunuz.

USB girişi üzerinden Mp3 çalma özelliği sunan müzik sisteminde usb takıldığı anda tanıyıp şarkıları çalması b segmenti benzer multimedya ekranlı ürünlere göre gayet hızlı.

Aracın yalıtımı japon araçları gözönüne alındığında gayet medeni bir seviyede diyebiliriz. Eğer Sport moduna alınıp gaz tepkimesi ve yüksek devirde motoru tutması sağlanmaz ise motor sesini düşük devirlerde tuttuğundan rahatsız edici seviyelere gelmemekte ve yüksek hızlarda da rüzgar sesi çok fazla gelmiyor.

Üzerinde Bridgestone’un sert hamurlu lastikleri olmasına rağmen çukurlarda olsun yol sesi olsun çok rahatsız edici sesler duymuyoruz. Koltuk ayarı direksiyonun ileri geri ve yukarı aşağı oynaması sayesinde rahatlıkla yapılabiliyor ve konforlu yolculuklar için iki büklüm olmanıza gerek kalmıyor.

Koltuk ayarını yatar vaziyette vb. yapmadığınız sürece de arkada yeterli yaşam alanı bulmakta zorlanmıyor fakat 5 kişi uzun yolculuklar b segmenti gereği biraz işkence olabilir.

Sonuç:

Yaris B segmenti hb araçlar arasında Toyota bilinirliği, tatminkar donanımı, nispeten iyi sayılan yakıt tüketimi ve Motor şanzıman uyumu ile piyasada neden bu kadar çok sevildiği ve satıldığını kanıtlar nitelikte.

Fotoğraflar:

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla