Japonların büyük hacimli turbolu ve küçük hacimli atmoferik araçlarına yeterince aşinayız.
Günümüz standartları, emisyon değerleri, pazar istekleri doğrultusunda ise küçük hacimlerden yüksek güç elde edilmesi trendi başladı.
Bu “downsizing” adı verilen hacim küçültme diyetine avrupalı ve amerikalı otomobil firmaları çok hızlı adapte olmuş olsa da Japon otomobil firmalarının en küçük turbolu araçları 2.0 motorlardan başlıyordu.
Bu açığı kapatmak için ya ortak motor anlaşmasına giden ya da atmosferik motorda direnen Japon otomobil firmaları artık kendi şahlarını da bu sahneye çekmeye başladı.
En büyük atağı Subaru ve Honda çevresinden yakın zamanda görmüş olsa da (1.0 ve 1.5 turbo motorlar) içlerinde sessiz sedasız devrim niteliğinde iş yapan yegane firma dizelleri ile adından çokça söz ettiren Suzuki bu sefer yepyeni bir benzinli motor ile karşı karşıya!
Booster Jet!
Nedir bu Booster Jet?
Bildiğimiz üzere downsizing motorların temel prensibi turbo basıncı ile anlık tork elde edip yakıt tüketimini ve emisyonları kontrol altında tutarak yakıtı daha verimli kullanmaya çalışmak. İşin püf noktası da küçük hacimde istediğimiz hıza çıktıktan sonra motorun turbosunun etkisinin azalıp motorun hızlıca kendi hacmine göre yakıt tüketimi yapması beklenmektedir ancak pratikte bu mümkün olmuyor (Bkz: 1.2 tsi yakıt hüsranı).
Ancak Suzuki bu motorunda hacim küçültmeye gitmemiş Japonya’da kullandığı eski nesil K kod adlı 1.4 litre atmosferik motorunu geliştirerek yapmış.
Kısaca teknik tanımlamalardan geçersek;
Motor Kodu: K14C
Motor hacmi: 1,373 cc
Bore: 73 mm
Strok: 82 mm (burası önemli)
Silindir adedi: 4
Subap sayısı: 16
Subap mekanizması: VVT değişken subap zamanlamalı üstten çift egzantrikli DOHC
Turbo: waste gateli sabit geometrili turbo
Enjeksiyon: Silindir başına bir adet yüksek basınçlı doğrudan bloktan pizo enjektörler (6 delikli)
Blok: Aliminyum alaşım hafifletilmiş ve magnezyum ile dayanımı arttırılmış
Güç: 103 kw (140 hp)/5500 rpm
Tork: 220 nm/1700-4000 rpm
Peki nedir bu motoru özel yapan?
İşte tam olarak bu grafik
Aslında tam olarak bu atmosferik karakteristiğini kaybetmeden (bkz: kırmızı çizgi beygir grafiğini ifade eder.) turbonun verimli ve akıllıca yönetimi sayesinde motor devrinin sürekli kullanılan bölgedeki ve neredeyse motorun devir bölgesinin %80 i olan (bkz: yeşil çizgi) 1700-4000 devir arası aralıksız 220 nm tork verebilmesi.
Bu da size yakıt ekonomisinden taviz vermeden güçlü bir sürüş deneyimi sunuyor.
Bunun en büyük ispatı ise; Yeni Vitara S de 6 ileri otomatik tork konvertörlü şanzımanla beraber Allgrip 4 çeker sistemine rağmen 0-100 km/h hızlanması; 10,2 sn ve İngiliz otomobil magazini testlerine göre uzun dönem ortalamasının 6.5 L/100 km yakıt verimliliği olur.
Suzuki’de klasik japon mantığı çalışkan ama sessiz öğrenci gibi yaptığı hiç bir şeyin reklamını yapmamakla büyük sıkıntı yaşıyor!
Yorumlarınız için buraya tıklayarak yorumda bulunabilirsiniz.