Teknik Makaleler

90’lar Japon Spor Otomobilleri

Ekleyen Mesut Taşdemir

İş bu yazı donanım haber forumundan Legolas246 nickli arkadaşımızın yazısıdır. Kendi izni ile kullanılmıştır.

Yazıyı dizi halinde eklemek sizleri de daha fazla bekletmemek adına sanıyorum daha doğru olacaktır. İkinci dipnot: Nerden başladım! NSX in geliştirme süreciyle alakalı bir kitap okumuştum lisedeyken onun için NSX’i bir türlü geçemiyorum. Açık söylüyorum otomobillere teknik anlamda ilgi duymayanlar yazıyı hemen şu an terketsin çünkü özellikle NSX bölümünde çok fazla detaya girdim. İlgi duymayan biri için son derece sıkıcı bir yazı oldu. İnternet üzerinde Türkçe hiç bir yerde bulamayacağınız, şeyler yazıyor NSX hakkında. (Tarih: 26.09.2016)

 

Japon otomobil tarihinin aslında bir Amerikanlar veya Almanlar kadar evveliyatının olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.  Önemli gördüğüm tarihleri sizler için derleyip aşağıya ekliyorum.

 

•   1907 – Daihatsu kuruluşu (İlk model 1957 Midget)
•   1914 – Nissan kuruluşu
•   1917 – Mitsubishi ilk aracı Model A
•   1935 – Toyota’nın ilk prototipi A1
•   1948 – Honda’nın kuruluşu (Kuruluşu motorsiklet üreticisi)
•   2008 – Toyota’nın  Gm’i geçerek Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olması

Yukarıdan sizin de görebileceğiniz gibi bu işte bir Amerikanlar kadar eski değiller, ama nasıl bu kadar hızlı büyüyüp kaliteli otomobiller üretmeye başladılar ? Kalite çok farklı bir olgu. Dünyanın en fazla satan otomobili olabilirsiniz, ama kalite daha farklı.  2009 da Çin dünyanın en büyük otomobil üreticisi ülke konumuna geldi . Çin arabalarının kalitesi ortada… Aslında Japon mühendisliğinin altında bu kalite kelimesi yatıyor. İstatistik ya da Endüstri Mühendisliği mezunu olup lisans veya yüksek lisans eğitiminde Kalite Kontrol dersi alanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Bu dersin içeriğinde yer alan süreç kontrol analizlerine ait çoğu formülün Japonlar’a ait olması emin olun tesadüf değil. Bu adamların yaptığı en iyi iş, üretim sürecini  kontrol altında tutmak. Sorunsuzluklarının altında bu yatıyor.

Bizi ilgilendiren kısım bu değil, burayla ilgileniyor olsak Ford Model T’nin Japonya da üretilen modellerinin diferansiyelinin, Amerika’dakilere göre daha sağlam olduğundan vs. bahsetmem gerekirki, hiç gerek yok sizi daha fazla sıkmaya. Bizi ilgilendiren ise bu insanların tüm dünyaya kazandırdıkları spor otomobiller.

Aslında Japon Spor otomobil tarihi 1962 yılında Honda s360 ile başlıyor. Sonrasında ise Honda bu modeli geliştrip s500, s600 ve s800’ü üretmeye devam ediyor,  bu araçlar için bugünkü s2000′in atası denebilir. Sonrasında ise şöyle devam ediyor……… Sonrası yok üzgünüm. Buraları biraz hızlı geçmek durumundayız, biliyorsunuzki bizim hikayemiz 90 larda başlıyor.  Tekrar üzülerek belirtmek isterimki 1969-72 yıllarında üretilmiş olan ilk jenerasyon Skyline Gtr‘ı da arkamızda bırakmak zorundayız. Çok fazla üzülmenize gerek yok, kendisine R34 ile geri döneceğiz yazının ilerleyen bölümlerinde. (Bu kadar detaylı ve bu hızda yazarsam ne zaman dönerim bilmiyorum (26.09.2016))

90’lar

 

90’lar gerçekten spor otomobiller için en ilginç yıllar, belki de en keskin, en seri, en çılgın, en hızlı spor coupeler o yıllarda yapıldı. Japon Coupeleri ise o yıllarda emsal ülkelerin araçlarından daha da seri daha da çılgın ve daha da hızlılardı.
Japon araçları 90 larda evrim geçirdiler.


Düşünebiliyor musunuz, bunu yapan firma :

 

1988 nissan 200sx

 

5 yıl sonra bunu yaptı.

 

1993 R33 Nissan Skyline GTR

 

Bunu yapan firma :

 

Mazda RX-7 İkinci jenerasyon

 

Sonrasında bunu yaptı.

 

Mazda RX-7 üçüncü jenerasyon

 

Editör Hakkında

Mesut Taşdemir

1994 doğumluyum. OKS Türkiye birinciliği ile Fen Lisesi mezunu oldum. Daha sonra özel bir üniversitedede burslu devam ederken ailevi nedenlerden ötürü öğrenimimi kestim. Pamukkale Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünde devam ettirmekteyim. Halen daha severek okuduğum bölümle alakalı olması nedeniyle de otomobiller ile organik bir bağım var . Ve bakış açım hep bu yönde oluyor.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla