İncelemeler

Alternatif Ulaşım Araçları Rehberi

Ekleyen Ersin Şahin

Artan yakıt zamları ve vergilerden sonra bir çok otomobil kullanıcısı haklı olarak gözünü LPG’ lere dikmiş durumda. Hangi marka, hangi kit, kaç bin km de kendini amorti eder gibi soruları bir kenara bırakıp gelin hep birlikte alternatif ulaşım araçlarına bir göz gezdirelim.

BİSİKLET (Namıdiğer Velespit)

Şüphesiz alternatif ulaşım aracı dendiğinde ilk aklımıza gelen bisiklet oluyor. Bisikletin tarihi 1800′ lü yıllara dayanmakta ve zaman içinde evrimleşerek günümüzdeki şeklini almıştır. Bu nedenle bisikletin icadı tek bir kişiye bağlanmamaktadır. Aşağıdaki görselde basitçe bisikletin evrimini görebilirsiniz.

Kullanım amacına göre birçok bisiklet çeşidi bulunmaktadır.

Başlıcaları;

Şehir / Yol Bisikleti
Dağ Bisikleti
Yarış Bisikleti
Gösteri ve Akrobasi Bisikleti
Katlanır Bisiklet
Plaj Bisikleti

ELEKTRİKLİ BİSİKLET

Günümüzde giderek önemi artan bir diğer alternatif ulaşım aracı da elektirkli bisikletlerdir. Elektrikli bisikletler insan gücünün yetersiz kaldığı durumlarda veya tamamı ile elektrik modunda kullanılabilir.

Bir elektirikli bisikletin kaç km yol yaptığını bataryasının kapasitesi, sürüş tarzı, yolun eğimi ve kullancı ağırlığı gibi temel faktörler belirler.

Kullanıma hazır satılan elektrikli bisikletler haricinde elinizdeki bisikleti rahatlıkla elektrikli bisiklete çevirebilirsiniz. Bunun için dönüşüm kiti ve uygun pil almanız yeterli olacaktır.

Dönüşüm kitinde bulunan parçalar aşağıda sıralanmıştır.

Jant ile Bütünleşik Motor
Motor Sürücüsü
LCD Ekran
Gaz Çubuğu
Fren Kolları
Bağlantı Kabloları
Tork Kolu

Bisikletlerin kadro boyu ve kadro kalınlıkları farklılık gösterdiğinden piller dönüşüm kutusuna dahil edilmez ve ayrıca satın alınması gerekmtektedir.

1500w gücünde bir elektrikli bisiklet 50 km menzil ve 60 km hıza ulaşabilmektedir.

Şimdiye kadar sizlere klasik e-bisikletlerden bahsettik. Fakat madalyonun diğer tarafında ise marjinal ve seri üretim olmayı başarabilmiş e-bisikletler var.

Moto Parilla firmasının Carbon modeli bunlardan sadece birisi. Marka e-bisiklet kavramını bir basamak yukarı taşıyıp SUV olarak adlandırdığı  dağ bayır çıkabilen, sağlamlık ve kalite odaklı bir iş çıkarmayı başabilmiş.

Moto Parilla Caron SUV eBike

Önde gelen bir diğer elektrikli bisiklet markası ise Stealth›dır. Görsellerden de anlaşılacağı gibi Cross Motosikletleri örnek almaktadır.

http://www.stealthelectricbikes.com/

Ülkemizde maalesef bu tip bisiklet bulunmamakta fakat Ridermoto’ nun distribütörlüğünü yaptığı Oset markasının gösteri amacıyla ürettiği e-biskletleri satın alabilirsiniz.

http://www.rider.com.tr/
http://www.ridermoto.com/OSET-E-BIKE-200-RACING,PR-4590.html

Not: Klasik elektrikli bisiklet ile ilgili bilgilerin bir kısmı pillibisiklet.com adresi baz alınarak yorumlanmıştır.

ELEKTRİKLİ SCOOTER

Ucuz Çin pazarından dolayı ülkemize ilk giren elektrikli ulaşım araçlarından olan bu scooterlar sağlamlığını ve kullanıcı güvenini kazanmış markaların henüz üretime geçmemesinden kaynaklı maalesef istenilen gelişimi gösterememiştir. Çin malı e-scooterların bir kısmı her ne kadar şık ve cazip tasarlanmış olsada kullanıcısını uzun vadede üzmektedirler.

E-Scooter kullanmak isteyenlerin uzunca birsüre daha sabretmeleri gerekecektir. Herşeye rağmen bu tecrübeyi yaşamak isteyenlerin e-scooter yerine minibike tarzı aşağıdaki modelden almalarını tavsiye edebiliriz. En azından daha sağlamlar fakat uzun boyluların rahat etmesi imkansız. Boyunuz en fazla 1.60 olmalı.

ELEKTRİKLİ MOTOSİKLET

Dünyada ve ülkemizde elektrikli motorsikletler maalesef pek yaygın değil. Hatta neredeyse yok denecek kadar az. Elektrikli bisikletlerin daha yaygın olması dışında motosiklet kullanıcılarının neredeyse tamamının gelenekçi olmasının da elektrikli motorların gelişmemesinde önemli rolü bulunmaktadır.

Bir motosiklet tutkunu için üç adet olmazsa olmaz vardır. Senfoni gibi gelen motor sesi, egzoz ve manuel vites yani kavrama.

Elektrikli motosikletlerde bu üç etken de olmayacağı için talep ve arz birbirini karşılamadığından bu araçları ne yazikki yaygın olarak göremiyor, var olanlarına ise maddi açıdan ulaşamıyoruz.

Yamaha PES1, Yamaha PES2 ve Kawasaki J elektrikli motosiklet projeleri konspetten üretim bandına geçemedikleri için halen saygın marklardan elektrikli motosiklet çıkmamaktadır.

Bu konuda ABD markaları Japon markalardan bir kaç adım daha öndeler. İlk markamız Harley Davidson.

Harley Davidson LiveWire isimli bir proje yürütmekte. Projenin sloganı “Gör, sür ve bize ne düşündüğünü söyle”. Slogandan da anlayacağınız gibi HD bu projesini yine kendi markasına tutkun müşterileri ile birlikte ilerletiyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi motosiklet kullanıcılarının çoğunluğu gelenekçi olduğundan bu proje ilk olarak aşırı tepkilere maruz kalmış fakat markanın vizyonu ağır bastığından pes etmemiş ve projeye devam etmişlerdir. Tepkilerin bir diğer sebebi ise HD LiveWire projesinde tasarım olarak ilk defa cruiser/custom çizgisinin dışına çıkarak sport/naked bir tasarıma yönelmiştir.

HD resmi sitesinden müşterilerinin kaygılarının gereksiz olduğunu, geleneksel motorların üretimine hiçbir zaman son vermeyeceklerine dair açıklama yapmak zorunda kalmıştır.

Kim nederse desin LiveWire projesi müşterilerinin geri dönüşlerini ciddiye alan bir proje ve üretikleri demo elektrikli motor da son derece sert ve iddialı çizgilere sahip olduğundan seri üretime geçtiğinde şimdikinden daha büyük yankı uyandıracağa benziyor.

LiveWire projesindeki demo motosikletin teknik özellikleri;

Motor: Yağ soğutmalı, uzunlamasına monte edilmiş üç fazlı endüksiyon motoru.
Güç: 74 hp ( 55kW )
Tork: 71 Nm
Şanzıman: Doğrudan tahrikli, kayış vasıtası ile konik dişli.
Şase: Döküm alüminyum
Lastikler: Ön 18 inç, arka 17 inç
Ağırlık: 210 kg.

Aşağıda projeye ait videoları ve motosikletin göresellerini inceleyebilirsiniz. Sürücünün çantasındaki yamaya dikkat :)

Yukarıda ABD markalarının Japon üreticilerden daha ileride olduğundan bahsederken ABD’ li ilk markamızın Harley Davidson olduğu yazmıştık fakat asıl süprizi sona sakladık. İkinci marka ise Zero Motosiklet.

Zero 2006 yılında kurulmuş 10 yıllık bir elektrikli motor tecrübesine sahip. Zero markası motosiklet dünyasının Tesla’sı olarak anılmakta ve uzun yıllar da bu şekilde anılacağa benziyor. Bir çok modeli bulunan firmanın en güzel yanı ise ülkemizde de satılıyor olması fakat yüksek kurdan dolayı şuan ulaşılması biraz zor olsa gerek.

Aşağıda ülkemizde satılan Zero modelleri ve bir takım görseller yeralmaktadır. Videonun sonunda BMW’ye gönderme yaptığı gözlerden kaçmasın :)

http://www.zeromotorcycles.com.tr/

YAZARIN NOTU

Toplu taşıma araçları ve şuan için lüks tarafta olan elektrikli araçlar konuya dahil edilmemiş olup adından çok az söz edilen araçlar konuya dahil olmuştur. Konuda yer alan araçların fiyatları özellikle belirtilmemiştir çünkü artan rekabet ve değişken piyasadan çabuk etkilenmektedirler.

JDM Spirit Turkey yazısıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.

Yorumlar için buraya tıklayıp yorumda bulunabilirsiniz.

Editör Hakkında

Ersin Şahin

1983 doğumluyum. Özel bir finans sektöründe çalışmaktayım. Otomobil tutkum 2010 model cz3 aldığımda Japon otomobilleriyle tanışmamdan sonra başladı. "Motorhead till death, Thrash till death"

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla