Hafta sonu E150 kasa kodlu Corolla ile birlikteydim. Corolla gibi bir JDM otomobili görünce hemen bir sürüş incelemesi yapma gereği hissettim 🙂
Tasarım
Bu kasa corollanın geçmişi 2007 yılına dayanıyor ancak, benim test ettiğim model 2010 yılının ikinci çeyreğinde makyajlanmış modeliydi. Tasarım olarak ön tamponun tasarımı, ızgaraları değişti. Arka stop lambası grubu değişti, kromajlı bir yapıya büründü. Arka bagaj kapağında plakanın üstüne krom bir detay eklenerek daha elit bir hava yaratılmaya çalışıldı. İç mekana gelirsek, altı düzleştirilmiş vites değiştirme kulakçıklı sportif bir deri direksiyon geldi. Bunun dışında MMT vites topuzu da makyajlandı, eskiden komple deri kaplıyken şimdi topuzun üstü gri plastikle kaplı. Bu gibi ufak, kozmetik değişiklikler geçirdi kısacası.
Motor Performans
Test aracımızda, Toyota modellerinde uzunca bir süredir kullanılan 1364 CC, 1800-3000 devir dakika arasında 205 NM Tork üreten dizel motor bulunuyordu. Kağıt üzerinde de günümüz dizel araçlarına kıyasla gayet güçsüz gözüken bu motor, ne yazık ki reel kullanımda da güçsüz. Özellikle MultiMode şanzıman, performansı ciddi bir şekilde törpülüyor. Bunu 0-100 değerlerinden de anlayabiliriz, Manuel D-4D’nin 0-100 değerleri 12 saniyeyken MultiMode D-4D’nin 0-100 değerleri 14.7 saniye. İlla ki dizel corolla alacaksanız, ben kesinlikle manuel şanzıman öneriyorum. MultiMode gerçekten başarısız bir şanzıman. 1.6 Benzinli Corollalarda otomatik seçeneğinde Tam Otomatik şanzımanın kullanıldığını da belirtmek isterim. Corolla’nın son hızı 175 km/s ve boş ağırlığı 1315 KG ki bu değerler bile ne kadar güçsüz bir araç olduğunu gösteriyor. Şahsen kendi kullanımımda, 160’tan sonra ben daha gitmem diyor araba 🙂 Ancak, bu demek değil ki Corolla kötü bir araba. Az yakıyor, şehir içinde hızlanması fena değil. Bagajı geniş, içi ferah. Tam bir aile arabası 🙂 Ama ben spor kullanırım, kendime aldım ailem yok filan diyorsanız başka alternatiflere yönelmenizi öneriyorum.
Donanım, Konfor
Araç en üst donanım olan Elegant’ın bir alt seviyesi olan Comfort Extra donanımına sahipti. Donanım olarak 7 hava yastığı, abs, esp, handsfree telefon görüşmesi, bluetooth’lu radyo, tam otomatik klima, deri direksiyon, ön far yıkama sistemi, ön sis farları, 16 inç kapak jantlar mevcuttu. Fena değil, ancak günümüz araçlarına göre başarısız. Tabii bu modelin 2007’de çıktığını da düşünürsek fazla bir şey söyleyemem.
Ses yalıtımına gelirsem, aracın rüzgar sesi yalıtımı sınıf standartlarında. 120 km hıza kadar fena değil, sonra uğuldamalar başlıyor. Benim beğenmediğim nokta yol sesi oldu. Araç ciddi yol sesi alıyor, rüzgar sesinden beter. Her türlü lastikle yapıyor bunu, yazlık kışlık fark etmiyor . Zaten bu kasa Corolla kullanıcılarının da en büyük şikayeti yol sesiydi. Bunlar dışında 6 yaşındaki aracımızdan trim sesi pek fazla gelmiyordu. İç mekan malzeme kalitesi yer yer çok iyi, yer yer rezaletti. Ama sınıfına göre normal kabul edilebilir. Benim en çok üzüldüğüm, bu kasadan bir önceki kasada malzeme kalitesi çok çok iyiydi. Hatta o kadar iyiydi ki o dönemin Volkswagen Golf’üne kafa tutabiliyordu. 2007’den itibaren kaliteyi düşürmüş Toyota, yakışmamış. İç mekan olarak aracımız oldukça geniş, bagaj hacmi olarak efsane. Çok çok büyük bir bagajı var. 4 bavul rahatlıkla sığacak kadar büyük bir bagaj.
Sonuç
Evet biraz yerden yere vurdum, biraz da övdüm. Ama Corolla asla alınmayacak bir araba mı? Hayır kesinlikle. Corolla, tam bir aile otomobili. Geniş bagajı, ferah iç mekanı, iyi bir güvenlik donanımı ve EuroNcap test sonuçlarına göre (2007 5 yıldız) gayet alınabilecek bir otomobil. Az yakıyor mu yakıyor, konforlu mu konforlu. En önemlisi markası Toyota, o bir japon arabası. Toyota malının arkasında duran bir marka. Bu bile alınması için bir sebep bana göre. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, kesinlikle manuel tercih etmenizi öneriyorum. Bana teşekkür edeceksiniz biliyorum 🙂 Çünkü MultiMode, gerçekten başarısız bir şanzıman.
Yorumlar için Buraya tıklayın.