Resmi gazetede yayınlanan karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Peki yasal hale gelen uygulama içerisindeki zorunluluklar neler?
Kimi kullanıcının süs kimi kullanıcının güvenlik kimisinse de sağlık problemleri nedeniyle özel araçlarına taktırdıkları cam filmi bu zamana kadar trafik görevlileri ve kullanıcılar arasındaki en büyük problemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyordu. Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, cezası kesilir kesilmez bir çok kez mahkemeye de taşınan bu konuyla ilgili Balıkesir’de bir sürücü, aracın ön camında film olmadığı ve görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmiş ve Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu. İstanbul’da yaşanan diğer olaydaysa bir kadın sürücüye cam filmi nedeniyle trafik cezası kesilmiş, sürücü trafikte tacize uğradığını gerekçe göstererek cezanın iptal edilmesini sağlamıştı. Bu gibi durumlardan ötürü tartışma konusu olan cam filmleriyle ilgili 6 ay önce Resmi Gazete’de yayınlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Yönetmeliği bugün resmi olarak yürürlüğe girdi ve araçlara cam filmi taktırmak artık yasal haline geldi. Lakin sürücülerin halen bu konuyla ilgili dikkat etmesi gereken öncelik ve bazı koşullar var.
Koşullar
- Araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamaz.
- Cam filmlerinin üretiminde PVC malzeme kullanılamaz.
- Film uygulaması yapılırken kullanılan yapıştırıcı malzeme akrilik esaslı olmak zorundadır.
- Film uygulaması sadece cam panellerin iç yüzüne yapılabilir.
- Cam filmi %40 olan 2 numaradan daha yüksek numaralarda olamaz
- cam filmi içten yapılmalı ve kalınlığı maksimum 80 mikron olmalıdır
Şuan için bu koşulların sağlanıp sağlanmadığı tartışılsada ilerleyen zamanlarda TSE’nin yayınlayacağı bir genelge ile TSE satndartlarına uygunluk yüksek ihtimalle aranacaktır. Şu an cam filmi yaptırmış olanlar için ise düzenleme, sonraki yapımlar için ise TSE belgesi olması zorunululukları ilerleyen vakitlerde karşımıza çıkacak durumlar olarak gözükmektedir.