Testler

Test || 2016 Suzuki Vitara 1.6 GLX All Grip

90’lardan beri Arazi aracı denince akla gelen isimlerden biri olan Vitara’nın son kasası ile karşı karşıyayız.
Tasarım
 
Önceki kasada Grand Vitara olarak C Segmentinde boy gösteren Vitara Grand ismini almayarak kendini bir segment küçültüp B segmentine konumlandırmış. Dışarıdan bakıldığında önde modern cizgilere yer verilmiş olan araç ta Suzuki ambleminin olduğu ön kısımdaki ızgaralar adeta Jeep markasına gönderme yapmış. Dışarıdan yerden yüksek ve arka tarafı geniş gözüken aracın bagaj kapağı sanki giyotin ile kesilmiş gibi bitirilmiş. Tasarım anlamında ön kısımdaki modernlik ve sofistike arkada kendini durağanlığa itmiş ve sanki zorla yapılmış gibi.
Motor Performans
Araçta 1.6lt’lik atmosferik bir ünite var. Bu motor 120Hp güç 156Nm tork verirken. Otomatik vites ve dört çeker sistemi olmasına rağmen hafifliğiyle yeterince yeterli bir performans sunuyor. 0-100 hızlanmasını 13 sn’de yaptığı kağıt üstünde görünen araçta tork konvertörlü otomatik şanzıman olmasına rağmen kağıt üstündeki değerlere rağmen o kadar hantal bir cizgi yakalamaması bizi şaşırtıyor. Yol seçenekleri olarak mud&snow, sport ve auto ayarları olan araçta aynı zamanda lock tuşu ile dört çekeri kilitleme fonksiyonu da eklenmiş. Haldex kavrama ile dört çeker sistemi sunan araç, ön tekerlerde tutunma sorunu olması halinde arka tekerlere güç aktarımı yaparak arazi veya yolda güç kayıplarını en aza indirgiyor. Özellikle viraj alırken önden kopmaları en aza indirgeyen sistem basit anlamda 4 çeker nasıl olur bize onu kolaylıkla göstermiş.
Donanım Konfor
Araçta donanım bakımından yok yok diyebiliriz; ön çarpışma önleme sistemi, adaptif cruise control, hill holder, yokuş iniş desteği, ön ve arka park sensörleri, 7 havayastığı, esp ve tcs, Deri nubuk kaplama koltukları, sunroof, anahtarsız çalıştırma ve koltuk ısıtması standart olan araçta tek standart olmayan donanımın kol dayama olması şaşırtıyor. Aracın üzerindeki kalın yanaklı lastikler ve süspansiyon setup’ının da nispeten yumuşak olması deri/alcantra karışımı koltuklarda sarsıntısız yolculuklar yapmanızı sağlıyor. B segmenti bir SUV olmasına rağmen arka diz ve baş mesafesi yüksek olan araçta ayrı geniş bir de bagaj sunulması takdire şayan. Arazi olsun, düzgün olmayan asfalt olsun konfordan yana taviz vermeyen Vitara bir tek sert plastikle donanımlandırılması dışında dört dörtlük denebilir.
Sonuç
Doğan holding bünyesinde ithalatı devam eden Vitara’da GLX 120bin lira seviyelerindeki fiyatı ile fiyat/Performansı yüksek bir alternatif olarak göz dolduruyor. 1.6 atmosferik ünite nispeten güçsüz olsada hafif araziye çıkan ve kendini güvende hissetmek isteyenleri karşılayabilecek potansiyele sahip.
Yorumlar için buraya tıklayınız.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla