Toyota C-HR…. Toyota, yeni ‘efsane kasa’ ünvanına yakışabilecek arabasını üretmiş gibi.
Toyota C-HR, tamamen Türkiye’de üretilip bütün Avrupa’ya ihraç edilen ilk Toyota modeli. Toyota Türkiye’nin Adapazarı fabrikasında üretiliyor. İlk defa Kasım 2016 tarihinde yollarda gördük onu… Tamamen elmastan esinlenerek yaratılan tasarımıyla, EuroNcap’ten ve IIHS Small Overlap testlerinden başarılı sonuçlar almasıyla, fiyat olarak sınıfındaki SUV’lere kıyasla nispeten uygun olmasıyla gerek Türk halkı gerek Avrupalı’lar C-HR’yi sevdiler. Toyota, yıllar sonra C-HR ile Avrupa’da en yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başardı. Ülkemize gelecek olursak, bu günlerde neredeyse her sokakta bir adet C-HR görebiliyoruz. Sokaklardaki, trafikteki C-HR Sayısı her gün artıyor. Toyota C-HR (Coupe – High Rider), 1.2 turbo beslemeli ve 1.8 Hybrid teknolojili 2 motor seçeneğiyle üretiliyor. Dizel versiyonu henüz yok, ne zaman çıkacağı da (-hatta çıkar mı) bilinmez ancak, testini yaptığımız 1.8 Hybrid C-HR, dizelleri kıskandıracak cinsten az yakıt tükettiği için Toyota’nın C-HR modeline dizel motor seçeneği ekleyebileceğine inanmıyoruz. Üstelik, 1.8 Hybrid’de vergi avantajı da mevcut !
İç Mekan
İç mekan’dan başlarsak, C-HR’de bizi kaliteli bir iç mekan karşılıyor. Araçtaki malzeme kalitesinden tutun işçiliğe kadar her şey oldukça başarılı. İç mekanda yumuşak detaylar hakim, ön konsol kapı içleri yumuşak plastik ve deri karışımından üretilmiş. Orta konsolda ise Piano Black kaplamalar bizleri karşılıyor. Bizim incelediğimiz model en donanımlı paket 1.8 Hybrid C-HR idi. Bu modelde ön yolcu koltuğu ısıtmadan tutun da, dokunmatik ekran, navigasyon, otomatik klima kısacası bugünün modern otomobillerinde olan pek çok donanımı görebiliyoruz. İç mekanda pek çok yerde elmas desenleri var, burada Toyota mühendisleri C-HR’nin elmastan esinlendiğini ısrarla üstüne basa basa belirtmek istemiş olmalılar. C-HR 1.90 boyunda olan ön yolcumuza gayet konforlu bir yolculuk sundu, araçta iç mekanda ve bagaj konusunda genişlik konusunda pek bir problem bulunmazken, arka taraf biraz coupe formundan ve biraz da siyah tavan renginden dolayı basıklık hissettirebilir. Kapalı alan korkusu olan kişiler arkada pek rahat edemeyebilir !
Dış Mekan
Yukarıdaki sözlerimde C-HR’nin elmas’tan esinlendiğinden bahsetmiştim. C-HR dışarıdan da aynı elmas gibi. Ön tasarımda led farlar bizleri karşılıyor. Led farların ortalarında, Piano Black kaplamalı ve ucunda toyota logosu olan bir ızgara var. Ön tasarımda benim beğenmediğim nokta ön sis farlarının yeri oldu, oraya sanki sonradan takılmış gibi bir havası var. Eğer ön tamponun sağ ve sol taraflarında diklemesine bulunan siyah detaylar sis farı olsaydı daha hoş olabilirmiş. Arka tasarımda ise, şekilli şukullu bir hava var. Arka cam biraz ufak ancak, C-HR’nin büyük aynaları ve geri görüş kamerasından tutun da park asistanına kadar pek çok yardımcı donanımı sayesinde geri görüş zor değil, aksine eğlenceli.
Motor
Test aracımızda 1.8 litrelik 122 hp gücünde atmosferik ve hybrid olarak 2 ayrı motor görev yapıyordu. Benzinli motor, CHR’yi 11 saniyede 0-100 km hıza ulaştırıyor. Son hızı ise 170 km/h olarak açıklanmış. Elektrikli motor’un gücü ise 82 hp ve 163 nm tork sağlıyor. Araç 85 km hıza kadar sakin kullanımda elektrik motorunda gidebilmekte, agresif kullanımda ise benzin motoru devreye giriyor. Benzinli motorun mu yoksa elektrikli motorun mu devrede olduğunu anlamak içinse Toyota, aracın iç mekanındaki dokunmatik ekrana enerji monitörü yerleştirmiş. Bu monitörden pil şarj durumunu, elektrik motoru benzin motoru durumunu görebilmektesiniz. Aracın yakıt tüketimi fabrika verilerine göre en düşük 3.1 litre olarak açıklanmış. Ve biz bu verileri rahatlıkla tutturmayı başardık. Kısacası hybrid C-HR tam bir cep dostu, e durum böyle iken toyota bu araca neden dizel motor koysun ki? Araçta şanzıman olarak e-cvt şanzıman mevcuttu. e-cvt şanzıman normal cvt şanzımandan biraz farklı. Hybrid araçlarda bulunan, cvt’dan daha tepkili bir tür.
Güvenlik
Araç euroncap testlrinden 5 yıldızla ayrıldı. Kasım 2017 üretimi ve sonrası C-HR’lerde toyota safety sense güvenlik donanımı mevcut olacaktır. Bu donanımda şehir içi fren asistanı, çarpışma asistanı gibi yeni teknolojiler mevcut.
Yorumlar için tıklayınız.