Testler

Test || 2004 Mitsubishi Carisma 1.9did

Mitsubishi’nin Nedcar tesislerinde Volvo S40’la beraber ürettiği Carisma’nın makyajlı versiyonu ile sizlerleyiz. Motor seçenekleri 1.6 ve 1.8Gdi benzinli dışında test aracımız Renault’un sağlam motoru olan 1.9 dizel did motorlu olan versiyonunu gelin hep beraber inceleyelim.

Tasarım

Mitsubishi’ler genel olarak sade çizgilere sahip iken Carisma’da da bu gelenek bozulmamış, sade ön görünüme bağlı olarak ön taraftaki amblem makyajla beraber büyütülmüşken görünüm sade ve moden hale getirilmişti. Arkaya doğru giderken makyajla birlikte değişikliğe gidilen yerler azalırken liftback karoserisi ile o dönemin ne sedan ne hatchback olup her ikisinede yeten bir tasarım benimsetmiş olması özellikle bagaj kullanımı konusunda ciddi bir pratiklik sergilemekteydi.

İçeriye girdiğimizde ise aynı sade tasarım devam ederken klimanın manuelmiş gibi durup aslında otomatik olması ise gözümüzden kaçmayan detaylar arasındaydı. Özellikle Avrupa müşterisi için yapılmış olan Carisma’ların iç mekanı da o zamanki Japon araçlarına göre daha konforlu bir halde idi. Özellikle yalıtım konusunda bu durum bariz görünmekte ise de o kısma sonra gelelim.

Motor Performans

Makyajla beraber Türkiye’ye gelen 1.9did motor yazının başında da söylediğimiz gibi Renault grubunda da çokça kullanılan hatta Laguna, Megane gibi binekler dışında Trafic, Kangoo gibi ticari araçlarında da kullanılmıştı. Özellikle parça konusunda herhangi bir sorun teşkil etmeyen motor Turbo besleme olmasına rağmen günümüz turbolu araçlar gibi ani bir hızlanma gerçekleştirmeyen ve motor büyüklüğüyle ilerleyen bir yapıda gözükmektedir. Performans anlamında 2000 devir sonrasında canlanan araçta 0-100 hızlanması ise 11sn’ler civarında olmasından dolayı kasayı kaldırmakta iyi fakat biraz cansız bir motor ile karşı karşıya olduğumuzu göstemektedir.

Şasi ise daha fazlasını kaldıracak şekilde tasarlanmış olması ise yüksek hızlarda ciddi güvenli ilerlemenizi sağlamakta. Özellikle liftback yapılı olmasına rağmen hızlandıkça arka tarafın yere daha fazla tutunduğu hissedilirken viraj alırken çoğu önden çekerde olduğu gibi kafadan kayma söz konusu oluyor. Direksiyonun hidrolik olmasına bağlı olarak yol hakkında her türlü bilgiyi vermesi sayesinde önden kayma hissini hemen hissedip gaz keserek limitlerini çok rahat bir şekilde anlarken virajlara bir kaç deneme ile limitini rahat bir şekilde öğrenebiliyorsunuz.

Yakıt tüketimi olarak İstanbul içi 7lt/100km’leri bulmak olası iken şehirdışında 5lt’ler ile gezebilirsiniz.

Donanım Konfor

O senelerin standartlarına bağlı olarak donanımı yüksek denebilecek bir otomobil ile karşı karşıyayız. Otomatik kliması, elektrikli ısıtmalı aynaları, 4 camın otomatik oluşu ve merkezi kilidi ile zamanının donanımlı araçlarından olan Carisma’da yalıtım ve konfor Japon standartlarına göre yüksek denebilir. Özellikle yol, motor ve rüzgar gürültüsü olarak başarılı bir yalıtım sunan araçta koltuk ve süspansiyonların yumuşak karaktere oluşu ile orjinal olmayan 16″ jantlarla bile yeterince konforlu bir yapıda seyahat etmek mümkün. Ön ve arka yaşam alanı ve büyük açılan bagaj neticesinde yük taşımada da sorun yaşatmayan aracın c ve d segmenti arasında bir yere yerleştirilmesi kadar doğal bir durum yok. Özellikle üretiminin durmasından sonra gelen Lancer’ın Carisma kadar cömert bir alan sunmadığını göz önüne sunarsak d segmentine daha yakın bir araç olarak lanse edebiliriz.

Sonuç

Özellikle fiyat konsuunda diğer japon araçlarına göre uygun fiyatı konforu ve geniş hacmiyle göz dolduran Carisma’larda özellikle iç trim parçalarında gevremeler, koltuğun çökmesi, tavanın sarkması gibi kronik sorunlar dışında yağını suyunu koy bin şeklindeki japon sorunsuzluğunu devam ettiren bir araç olarak göz dolduruyor. Ama özellikle 1.8 gdi bakan arkadaşların eğer Anadolu illerinde ikamet etmeleri söz konusu ise parça ve usta bulmada sıkıntı yaşayacakları aşikar olup, hassas olan 1.8 gdi yerine 1.6 veya 1.9 did terciha etmelerini tavsiye ediyoruz. Zaten fiyat farkı da az çok size bir şeyler anlatıyor olması lazım.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla