Mitsubishi

2.el Colt alacaklara öneriler/tavsiyeler

Ekleyen Kaan Bozkurt

2.el Mitsubishi Colt alacaklar için dikkat edilmesi gereken noktalardan aşağıda detaylıca bahsettim. 2.el alınan her aracın ufak tefek sorunu/eksiği olacaktır. Önemli olan aracın ne kadar temiz olduğunu tespit ederek alım sonrasında sizi üzmemesidir.

Öncelikle beğenilen aracın donanım ve motor seçeneklerinden emin olmalısınız; zaman zaman gerek kullanıcılar gerekse galeciler yanlış model bilgisi verebiliyor.

DONANIM:

2004-2008 kasalarda donanımları ayırmanın püf noktaları:
inform: kapak jant, 2airbag ve manuel yan aynalarla rahatça belirlenebilir. sürücü ve yolcu koltuklarında airbag yazan plastik bir bölge bunlarda yoktur. ön kapılarda yan aynaları ayarlamak için manuel kol vardır.
invite: 15inç alaşım jant, 4airbag, elektrikli yan aynalarla rahatça anlaşılır. ön koltukların yanlarında airbag yazan plastik bölge vardır. sis farı düğmesinin yanında ayna ayar joystick’i vardır.
instyle: 16inç alaşım jant, 4disk fren, 4cam elektriklidir. Özellikle arka kapı camları elektrikli ve arka frenler kampana yerine disk ise o araç instyle’dır.

Ayrıca instyle pakette GP paketi olup olmadığını anlamak ön cam direk kaplamalarında airbag yazıp yazmadığına bakmak gerekir.

2004-2008 CZ3 için sadece invite geldi. normal invite ile aynıdır.

2009-2012 yeni kasalarda donanımları ayırmanın püf noktaları:
invite: ön ızgarada krom çerçeve yoktur, 4airbagtir, koltuklarda airbag ibaresi yer almalıdır.
elegance: far ve yağmur sensörü vardır, koltuklarda airbag yoktur, arka kapı camları karartılmıştır, ön ızgarada krom çerçeve vardır. bu farklılardan ayrılabilir.

Zaman zaman invite araçlar elegance, elegance araçlar invite araç kategorisinde satışa sunulmaktadır.

Özellikle bu kasa CZ3‘lere dikkat etmek gerekir.
invite olan daha doludur. 4airbagtir. yine koltuklarda airbag bölgesi olmalıdır. ayrıca direksiyonda CC(hız sabitleme) olmalıdır.
sport donanım daha boştur. sport olanlar da invite olarak ilana verilir. 2airbag ve CC yoktur. Direksiyonun sağ tarafı boştur. Direksiyondan ve airbag olmamasından anlaşılabilir.

Donanımlarla ilgili daha detaylı bilgi için bölüm altında detaylı bilginin olduğu konu mevcuttur. Burada aracı ilk incelemede direkt olarak donanımından emin olmak adına bazı bilgiler verilmiştir. (bakınız: forum.jdmspiritturkey.com/index.php?topic=181.0)

1.3 veya 1.5 ile zaman zaman ilanlarda yanlışlık olabilir. sağ orta direkte araç etiketi vardır. orada motor kodu yazar. 4a90 1.3’ü 4a91 ise 1.5’i temsil eder.

MOTOR:
Benzinli ve dizel olarak ayrı ayrı ele alalım.

Benzinlilerde:

LPG var ise subapların durumunu kontrol ettirmek gerekir. eski ve yeni kasalarda subap sorunu yaşanmaktadır. Aracı aldıktan sonra üzülmemek için  kompresyon ölçümünü yaptırmak gerek. her silindirde 150psi’in altında olmamalıdır. (subap sorunu nedir, ne değildir: index.php?topic=476.0)
Yüksek km’lerde motorun durumu için ekspertiz yaptırılmalıdır. Colttaki benzinli motorlar uzun ömürlü de olsa yanlış kullanım sonucu zayıflayabilir.

Onun dışında sorun çıkaran bir motor değildir. triger zincirli olup 300-350bin km’den önce değişimi gerekmemektedir.

Dizellerde:
KM’sine bağlı olarak biraz daha dikkatli olmakta fayda var. Özellikle yüksek km’lerde, 150bin km’lerden sonra, motor bloğu pistonlarda sorun olmasa da dizele özgü aksamlarda problemler olabilmektedir. özellikle enjektör, turbo hortumları, turbo, intercooler ve sağ şaside motoru tutan motor takozuna baktırmak gerek.

enjektörlerde problem varsa orijinalleri çok pahalı olup tamiri de biraz tutmaktadır. turbo genel olarak dizel araçlarda nasılsa bu araçta da o şekilde ve kontrol ettirmek gerek. intercooler sol sis far bölgesinin hemen arkasında olduğu için yere çok yakın ve ufak tefek sürtme, taşa çarpma gibi durumlarda zarar görebilir. yağ akıtabilir. intercooler tıkalı ise performans düşüklüğü de yaşanabilir. Sol sis farı kapağı sökülerek kontrol edilmesinde fayda var. Ayrıca motorun torku fazla ve benzinliye göre biraz titreşimli olduğu için sağ şasideki motor takozu özelliğini yitirebilir ve oldukça pahalıdır. levye ile kontrol edilebilmelidir.

Donanım ve motorlardan sonra şanzımana gelelim:
manuel ve AMT şanzımanlar getrag üretimidir. AMT tamamen manuel yapıda olup, debriyaja basan bir mekanizma ve vitesi değiştiren bir mekanizma vardır. siz sadece fren-gaz’a basarsınız o debriyaj ve vites işlerini halleder. Mekanizmalar(robot-aktüvatör-motor) düzenli kullanımda sorun çıkarmayabilir ancak baskı balatanın zamanında değişmemesi sebebiyle debriyaj robotu arızalanabilmektedir. Coltlarda baskı balata ömrü ortalama 100-120bin km’dir, aracın km’sine bağlı olarak baskı balata durumu tahmin edilebilir. Eğer 140-150bin km’lere kadar baskı balata değişmeden devam edilirse debriyaj motoru bozuluyor ve 1000tl’lik ekstra masraf çıkıyor. AMT ile ilgili detaylı konu mevcuttur. AMT nedir ne değildir oradan öğrenilebilir.(bakınız: index.php?topic=180.0) 2.el alımda olası aktüvatör ve baskı balata masrafını düşünmek gerek…

Ayrıca AMT’lerde ünlü 0 (sıfır) hatası baskı balata sebebiyle veya yazılım hatasıyla olabilmektedir. Düşük km ve servise uğramamış ise yazılımla çözülebilir(benim aracımda bu olmuştu) ama yüksek km ve yazılım yeni olduğu halde sıfır hatası varsa baskı balata veya debriyaj motorunda problem olabilir yetkili serviste inceletmek gerekir. Tamirata ihtiyaç duyuyordur.

Eski kasalarda klima kompresörü:
Eski kasalarda denso marka kompresör bulunuyor ve zaman içinde arıza verebiliyor. Sebebi kimilerine göre 120bin km gibi ön tampon içindeki dryer(kurutucu) filtresinin ve klima tertibatının temizlenmemesi söyleniyor ancak araç alırken bütün kademelerde ötme, ses yapma, çalışmama gibi problem olmamalı. Klima devreye girmiyor, soğutmuyor ise gazı bitik cümlesine kanmamak gerek. bazı satıcılar bu yalana başvurabiliyor. gaz dolumu 50tl bir şey, klimalı araç sahibi 50tl’den kaçmaz gaz bastırır, kompresörde sorun olduğu için soğutmuyor olabilir. Sıkça bu problemden ötürü işlem görmüş araç var o yüzden klimayı ayrıca kontrol ettirmekte fayda var. yeni kasada mitsubishi kendi kompresörüne geçmiş ve yeni kasada problem yaşayan henüz çıkmadı.

Aracın km’sine bağlı dikkat edilecek noktalar:
Periyodik bakımlar 15bin km’de birdir. her 30bin km’de bir bujiler ve ön balatalar kullanıma bağlı bitmişse değişir. Yeni kasalarda iridyum/platin bujiler vardır onlar ise lpg olmaması durumunda 80bin km’de bir değişir. Yukarıda belirtildiği gibi baskı balatası manuellerde çok sorun olmayıp 150bin’e kadar kullananlar olmaktadır. Ancak amt’lerde 120bin km gibi değiştirilmesi doğru olur. AMT hidrolik debriyaj sisteminden farklı çatalla bir robotla kontrol edildiği için bitse bile sıyırmayabiliyor ancak bu debriyaj robotuna zarar verebiliyor. o yüzden özellikle 100bin’i geçmiş araçlarda baskı balata değişimine dikkat etmek gerek. şanzıman yağı manuel ve amt için 10yıl veya 120bin/150bin km gibi değiştirilmelidir. AMT manuel yapıda olduğu için ATF otomatik yağı koyulmamaktadır. tam otomatikler gibi kısa değişim periyodları yoktur.

Genel muayene/Ekspertiz:
Mümkünse yetkili servis kayıtları incelenmeli ve gösterilmelidir. Mümkün değilse telefon ile araç sahibinin bilgisi olduğu belirtilerek düzgün bir yetkili servislerden de araç hakkında bilgi alınabilir. Araca takılan/değişen her parça ne var ne yok hepsi çıkmaktadır. Özellikle kaskolu kullanılmış ve yetkili servis bakımlı araçların herşeyi çıkmaktadır. Ancak yine de aracın servis dışında bakımı/hasar onarımı olabilir o yüzden servis kayıtlı diye aracı yüzeysel incelemeyin, detaylı bakın.

Ayrıca her arabada yapıldığı gibi e-devlet üzerinden araçta haciz var mı bakılır, tramerde hasar kaydı, pert, ağır hasar var mı kontrol edilir. Tüvtürk km kayıtları da kontrol edilmelidir.

Ekspertizde dikkat edilecek noktalar:
AKÜ: Coltta herşey elektrikli olduğu için akü çok dayanmamaktadır. Akü üretim yılına dikkat etmek gerek. 3-4yıllık akü demek özellikle AMT’de değişim yaklaşmış demektir. Akü zayıflığı durumunda AMT vites atmayabilir, yolda kalabilirsiniz. akü zayıflığı AMT’de vites geçişlerinde farlarda zayıflığa sebep oluyor.
BASKI BALATA: Yukarıda da belirttik ancak 100bin km üzerindeki araçlarda iyi incelenmelidir. Sanayide orijinal parçalarla değişim 750-800TL’yi bulabiliyor.
FRENLER: Balatalar gözle kontrolle kolayca anlaşılır ayrıca 120bin km üzeri fren diskleri de kontrol edilmelidir.
Amortisörler: Sert yapısı ve ince yanaklı lastikleri ayrıca ülkemizin güzel yolları sebebiyle her km’deki özellikle 90bin km üzerindeki araçlarda amortisörler ve üst takozlar kontrol edilmelidir.
Lastik: Kauçuk malzeme yapısı gereği lastik üzerindeki üretim tarihine bakarak 4-5seneden fazla olan lastiklerin değişmesi gerektiği bilinmeli. ayrıca 3mm’den az dişi olan lastiklerde üretim yılına bakılmaksızın değişmelidir. Coltlarda bazen uygun olmayan lastik ebatları ucuz oldukları için takılmakta ve sürtme yapmaktadır. Lastiklerin uygun ölçülerde olduğuna emin olunuz. Bakınız: index.php?topic=235.0 )

ANAHTARLAR: 2adet anahtarı olur. Kumandalı normal kullanımda düşürmelere bağlı immobilizer sorunu çıkarabilmektedir. anahtarın yenilenmesi maliyetli olabilmektedir. kumandalı arızalı ise yedek düz anahtar kullanılabilir. Manyetik olduğu için düşürmelerden etkilenmemektedir. Son olarak anahtarların aracı çalıştırdığını ve kilitleyip açtığını kontrol ediniz.
Elektrikli aynalar: joystick ile kontrol ediliyor bazı araçlarda bu düğme koparanlar oluyor dikkat etmek gerek.
Camlar: Elektrikli ve manuel camların bütün düğme ve kontroller ile açılıp kapandığına emin olun ve camların düşme probleminin olmadığına emin olun.
Döşemeler: Sigara yanığı, delik, yırtık var mı kontrol edin, özellikle sürücü koltuğunda yırtık olabiliyor. 50-100tl’ye tamir ettirilebilmektedir.
Direksiyon ve vites topuzu: Deri zamanla kullanıma bağlı olarak yıpranmaktadır yıpranma başladıysa devam edecektir.
Yol bilgisayarı: Özellikle eski kasalarda dış sıcaklık, anlık yakıt tüketimi, radyo bilgileri gibi veriler gözükmüyorsa ekran bozuktur ve değişmesi gerekir. Ayrıca hoparlörleri kontrol etmek amacıyla dinleyiniz, patlak varsa değiştirmek zor olmasa da zahmetlidir.
Direksiyon: EPS sistemi kolay bozulan bir direksiyon sistemi değil ancak kaza, kaldırıma lastiği çarpma gibi durumlarda hasar alabilmekte ve aracın direksiyon hakimiyetinin kalitesini bozabilmektedir. Aracı düz bir zeminde test ettiğinizde güzelce gitmelidir. Direksiyonda bir tarafa doğru sertlik, döndürürken metal sesleri gelmemelidir. Bu durumda kutu revizyonu gerekebilir.

Colt konusunda aklıma gelenler bu kadar. Zaman içinde eklemeler yapılacaktır.
Aklınıza takılan ve cevabını burada veya ilgili konularda bulmadığınız durumda yorum olarak yazınız.

Editör Hakkında

Kaan Bozkurt

Özel bir şirkette yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım, küçüklüğümde F1 izleyerek başlayan otomobil tutkum şimdilerde ustayla beraber araç altına girip yağ kir pas aldırış etmeden tamir etmeye kadar gitti :)
JDM Ruhunu kaya grisi Lancer'ımla kovalıyorum.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla