Haberler

Toyota’nın Hidrojen Teknolojisi Koşar Adım Geliyor

Ekleyen Vedat Özgürel

Uzay ve havacılık endüstrisinin en önemli yakıt türünün başında gelen hidrojenin kara taşıtlarındaki yaygınlığı gün geçtikçe artıyor. Toyota, geleceğin yakıtları arasında ilk sırada gösterilen hidrojenin kara taşıtlarında da yaygın kullanımının önünü açmak için yatırım yapmaya ara vermeden devam ediyor.

Toyota tarafından geliştirilip 2014 yılından itibaren kullanıma sunulan ilk hidrojen yakıt hücreli otomobil Mirai’nin satışları bugün 7 bin 52 adede ulaştı. Japoncada “Gelecek” anlamı taşıyan Mirai’nin, 2018 yılı ilk 8 aylık satışı ise bin 753 olarak gerçekleşti. Alternatif yakıt teknolojilerini geliştirme yolunda dünyanın ilk seri üretim hibrit modeli Prius’u da 1997 yılında sunan Toyota, o yıl 323 adetlik satış yapmıştı. Bugün ise 12 milyon 500 bin adetlik hibrit satışına ulaştı.

Fosil yakıtların alternatifi olarak sürekli gelişim gösteren hibrit ve elektrikli araçların yanında bir diğer önemli yakıt türü olarak öne çıkan hidrojen bugün dünyada en çevreci ve temiz yakıt olarak biliniyor. İlk kez 2009 yılında geliştirilmeye başlanan hidrojen yakıt hücreli araçlar ile ilgili araştırmalar bütün hızıyla devam ediyor ve birçok ülke 2020’li yıllardan itibaren bu teknolojiye sahip araçların ulaşım başta olmak üzere her alanda kullanmaya başlamak için alt yapılarını da oluşturuyorlar.

Hidrojen kaynağından elektrik üretimini gerçekleştiren bu teknoloji için genel olarak doğalgazdan üretilen hidrojen kullanılıyor. Hidrojen ayrıca CO2 salınım oranı az olan rüzgar, çöp, kanalizasyon çamuru ve sudan da üretilebiliyor. Sadece su buharı salımı yapan yakıt hücresi teknolojisine sahip araçlar ile temiz ve sürdürülebilir çevreci otomobiller üretme konusundaki öncü rolünü devam ettiren Toyota, Mirai ile birlikte Japonya’daki fabrikasında kullanılan yakıt hücreli forkliftler, otobüs, kamyon, jeneratör ve teknesini de tanıtmıştı.

Otomotiv endüstrisinde son 10 yılda 100 çığır açan otomotiv inovasyonu değerlendirilmesinde ilk sırayı alan hidrojen yakıt hücresi ile ilgili çalışmalarına hız veren Toyota, 2020’de yıllık 30 bin adetlik satışa ulaşmayı bekliyor. Bunun yanında dolum istasyonlarının da sayısı her geçen gün artırıyor. 2020’de Almanya’da 100, Kore’de 160, İngiltere’de 65 yakıt hücresi dolum istasyonu kurulması planlanıyor.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla