İncelemeler

5 Kompleks Japon Otomobil Modeli

Ekleyen Vedat Özgürel

Eski Japon spor otomobillerini herkes gibi biz de seviyoruz. O zamanların Japon araçlarında tam bir teknoloji şovu görmek mümkündü. Hatta şu zamanda kullanılan araçlardan bile daha teknolojik donanım barındırabiliyordu.

Fakat bu otomobillerin ömürleri çok uzun olmadı bir yada iki jenerasyon satılabilen bu otomobiller endüstride önemli yapı taşları olarak yer aldılar. Bu kompleks yapıdaki otomobilleri sizler için sıralayalım:

 

Mitsubishi GTO/3000GT

3000GT için tam bir teknoloji festivali olarak söylenebilir. 3.0lt’lik V6 motor ve 24 valfe sahip ve iki turboşarj opsiyonuna sahip otomobilde dört çekerden çekiş ve 4WS vardı. Aktif aerodinamik ve elektronik kontrollü süspansiyonları ile büyük bir inovasyon olarak adını yazdırdı.

Bağımsız testlerde düz yolda çift turbo RX-7 ve Nissan 300ZX’ten hızlı olan otomobilin üretimi pahalı olmasından fiyatları da yukarıdaydı. Spor otomobillere karşı pazarın daralmasına bağlı olarak 8 sene kadar satılan otomobil üretim bandından çıkarıldı.

Nissan 300ZX

300ZX’ten bahsederken detaylara girmeden olmaz. 1980’lerde Z31 kodlu 280ZX yerine geçecek olan model Japonya’nın ilk seri üretim V6 220Hp’lik motorunu sahiplenmişti. Zamanına göre ciddi derecede teknoloji içeren otomobilde hidrolikle aktive olan 4WS ile zamanının ilerisinde idi.

Değişken subap zamanlaması standart olan 3.0lt’lik V6’da çift turbolu modellerinde çift intercooler ve bir çift Garrett turboşarj vardı. Z32 Cray-2 süper bilgisayarıyla tasarımı yapılarak ilk bilgisayarla tasarımı yapılan otomobillerden olurken finansal zorluklardan ve üretim maliyetlerinden dolayı üretimini durdurmak zorunda kaldı.

Subaru XT

Subaru XT, veya Alcyone, radarımıza çok takılamayan bir otomobil diyebiliriz. Çünkü çok az çalışır durumda olanı var. Bir jenerasyon ve 7 yıl boyunca üretilen otomobil önden çekerli veya dört çeker opsiyonuyla satılırken 1980lerin tasarım karakterlerini sunuyordu. 2.7lt’lik sıralı 6 silindirli motoru ile Japon vergi sistemine göre lüks bir model olarak satıldı.

İç kısımda direksiyonla beraber oynayan bir kokpit, bir düğme ile hazır hale gelen dört çeker, joystick şeklinde vites topuzu (çünkü video oyunları) ve 3D imitasyon turuncu ışıklı LCD ekrana sahipti. Havalı süspansiyonlar yükseklik ayarlı idi. Subaru biraz tırstı ve bu aracın üretimini durdurarak Amerika pazarı için SVX’i geliştirdi.

Mazda Eunos Cosmo

Son Cosmo ismini alan Mazda komlike olmak konusunda fazla açıklama gereği hissetmeyecek bir otomobil olacaktır. Çift roto yerine 3 rotorlu motora sahip olan otomobilde çift turbo ile birlikte ciddi bir biçimde pahalı bir otomobil olarak ortaya çıkmıştı.

7 yıllık hayatı boyunca teknoloji şovu yaşattı diyebiliriz. 1990 yılında olan otomobilde renkli ve dokunmatik bir ekran ile klima kontrol edilirken, cep telefonu bağlama, Navigasyon, TV ve birçok donanıma sahipti. Zamanının 20 yıl ilerisinde olan otomobil ciddi de pahalıydı. Bu pahalılığına bağlı olarak 8900’den daha az Cosmo üretildi.

Subaru SVX

İkinci fazla komplike Subaru’nun ismi SVX idi. Subaru’nun ilk Amerika pazarı için ürettiği sportif otomobili olan SVX’in içeriği akılda kalıcı. 3.3lt’lik sıralı 6 silindirli motoru ile başlarken karartıldım camları ile ayrı bir karizması vardı. Parçalı yan camları ile bir yarış otomobili veya gullwing kapıları saçma bir şekilde taklit etti.

Konfor kısmı önemli olan tarafı olan SVX’te 4 ileri otomatik şanzıman görev alırken, sekiz yönlü elektrikli koltukları ile ideal sürüş poziyonu bulmakta sorun yaşanmıyor. Dört tekerden çekiş sistemi torkun %90’nını önlere verebilecek bir ayara sahipti (Kuzey Amerika, Fransa, Almanya ve İşviçre’de bu şekilde satıldı) veya sürekli 36:64 ön-arka tork dağılımı veriyordu (İngiltere, Japonya ve diğer Avrupa pazarında)

Japon versiyonlarında 4WS de sunulurken teknolojinin fiyatları yukarı çekmesi sonucunda satış rakamları çok parlak olmadı ve Sayanora SVX.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla