Instagram storylerinde yaptığımız oylama neticesinde ara ara Japon dışı otomobillerin de testlerini yapalım dedik ve ilk konuğumuz İşveç çeliği lakabıyla bilinen Volvo’nun ilk gerçek SUV’si olan XC90 oldu.
Tasarım
Volvo önceki SUV’lerini aynı Subaru’nun Forester’da yaptığı gibi station karoseriye arazi kabiliyeti katacak şekilde ayarlayıp satıyorlardı. Ta ki XC90’a kadar. Özellikle Amerika pazarı için büyük SUV demek yüksek satış rakamlarına ulaşmak demekti. Bunu okuyan Volvo’da S80 plartformunu alıp XC90’ı üretti. Yerden yüksek ve büyük yapısıyla dikkat çeken XC90 opsiyonel olan üçüncü sıra koltuklarıyla da fonksiyonelliği ön planda tutan bir model olarak görüldü. Yerden yüksek yapısı plastik kaplı faka t içi çelik konstrüksiyon raylar, sunroof, büyük volvo amblemini de barındıran ızgara ön ve arkadaki büyük far ve stop grubu ile bir bütün içerisinde gözüken SUV içeriye geçildiğinde o zamanların lüks algısını yeterince gösteren bir yapıda idi.
Motor Performans
Genellikle 2.4 dizel modellerini göreceğiniz XC90’da test aracımız ise sıralı 6 silindire sahip 2.9lt’lik bir motora ev sahipliği yapıyor. 272Hp güç ve çift turbo ile 380Nm torka sahip olan motorda 4 ileri tork konvertörlü şanzıman ile 2100kg’lık aracı ilerletmek zor olmuyor. 100km/h’e çıkması 9.3sn ve son hızı 210km/h olan araçta şanzıman tepkileri zamanının standartlarına uysa da çok hızlı olduğunu söyleyemeyiz. En azından gaza basışınıza göre düşürmesi gereken vites sayısında bir kararsızlık yaşatmayan SUV’de asfalt yolda daha çok önden çekerli gibi davrandığı ve viraja girerken arkadan bir güç gelerek aracı toparladığını söyleyebiliriz. Yol tutuşu konusunda sert süspansiyonları ayrıca yardımcı olurken lastiklerin kalın yanaklı olmasından dolayı da çok konfordan feragat edilmemiş olduğunu görüyoruz.
Donanım Güvenlik
Volvo deyince güvenlik zaten standardında olan bir donanım olarak karşımıza çıkıyor. SIPS denilen ve yandan çarpmalara karşı ekstra sert malzeme kullanan ve 3 sırayı da kapsayan perde havayastıkları sayesinde Volvo araçların en çok zorlandığı yan darbeler konusunda kendisini kanıtlayan bir marka olarak önemli bir konumda duruyor.
Donanım konusunda ise 2005 model bir araca göre düşünürsek çift bölgeli kliması, alarmı, espsi, elektrikli aynaları, 4 otomatik açılan camları, sunroofu, xenon farları, araç telefonu, cruise controlü, hafızalı elektrikli koltukları, modüler orta konsolu ve tamamen Türkçe yol bilgisayarı ve diagnostiği ile donanım konusunda gayet başarılı bir model olarak öne çıkıyor.
Sonuç
Volvo XC90 içinde bulunduğu sınıfın ihtiyaçlarına motor, donanım, güvenlik konularında yeterken motorun benzinli ve 4 ileri otomatik şanzımanlı olması performans konusunda tam istenileni vermemesini sağlıyor. Bir de bu motor ve şanzıman kombinasyonunun benzinlikte sonlanan hazin sonunu düşününce dizel modelini tercih etmenin daha mantıklı olarağını söylemeden edemeyeceğiz.