Test || 2011 Mazda 6 2.0 Sport

Honda Accord test ederken özellikle seçim kısmında bir de Mazda 6’yı test edip onunla arasındaki farklara bakmam gerek demiştim ve dileğim sandığımdan erken oldu ve karşınızda 2. jenerasyonun makyajlı kasasıyla Mazda 6

Tasarım

Mazda’nın dış tasarımında özellikle makyajla beraber gelen gövde rengi ızgarası büyük jantları ile sportiflik vurgusunu bolca alabiliyoruz. Büyük tarzdaki farlar içerisinde xenon far grubu ve far yıkamasıyla hem tasarım hem fonksiyonellik bakımından gerekli karşılığı alıyor.

Arkaya geçtiğimizde ise çift aktif çıkışlı egzozları Led destekli stopları ve kromajlarla desteklenirken; çizgisinden çok fazla kopmuyor.

İçeriye girdiğimizde ise dış kısmın açık renk olmasına bağlı olarak siyah deri ve plastiğe yer verilirken özellikle Accord’daki antrasit tavan hemen hemen cift renk kokpit ile Mazda 6’ya göre daha az boğucu olduğu görülüyor. Genel olarak işçilik ve donanım olarak ise falsosunu görmedik.

Motor Performans

Direk enjeksiyonlu DISI motora makyajla beraber kavuşan mazda da güç 147Hp’den 155Hp’ye yükselirken yakıt tüketimi ise ciddi oranda düşürülmüş bir motora sahip oluyor. 155Hp’yi ön tekerleklere 5 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanı ile ileten Mazda 6 performans olarak Honda Accord’dan daha hafif olmasına rağmen daha hantal davranıyor. Özellikle ani hızlanmalarda vites düşürme konusunda biraz kararsız davranan şanzıman daha çok yakıt tüketimini düşürmeye çalışan bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.

Donanım Güvenlik

2011 yılına göre donanım ve güvenlik bakımından herhangi bir eksik sunmayan Mazda 6’da deri koltuklar elektrik destekli ve memory fonksiyonu da mevcut; koltuk ısıtma ve manuel gözükse de aslında otomatik olan kliması, bluetooth üzerinden bağlanma, cruise control, esp gibi standart donanımın yanında anahtarsız çalıştırması da olan Mazda 6 d segmenti standartlarına yaraşır biçimde gözüküyor. Ses sistemi Bose markalı olarak berrak bir ses veren Mazda 6 eksik olarak yalnızca arka ortada havalandırma ızgarası konmamış oluşu konusunda bizleri hüsrana uğratıyor.

Yol bilgisayarının gösterge ekranı yerine orta konsolun üstündeki ekranda ve en solda konumlandırılmış olması sürücüye uzak olarak neden konumlandırıldığını bize sorgulatırken bu durumun acaba sağdan direksiyonlu modelde sürücüye yakın olmasını sağlatmış olabileceğini de düşündürtüyor açıkçası.

Sonuç

Mazda 6 albenili ve sportif duruşunun yanısıra az yakıt tüketmesi ve dolu donanımı ile göz doldururken; yol sesinin (otomobile özgü olabilir) sınıf standartlarına göre yüksek oluşu ve arka kısımda havalandırma ızgarasının olmayışı ile küçük eksikliklere de sahip olduğu gözlerden kaçmıyor. Sonuç olarak satış fiyatlarına göre düşünürsek parasını sonuna kadar hakediyor. Şahsi görüşüm ise performansını beğenmememden dolayı Accord üzerinde.

Vedat Özgürel: 1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.
Alakalı Başlıklar