Haberler Pist Günlükleri

Bu sene İstanbul Park’ta Şampiyona göremeyeceğiz

Ekleyen Vedat Özgürel

Türkiye’nin yegane formula 1 pisti olan ve işletmesini İntercity tarafından yapılan İstanbul Park ile Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu olan TOSFED arasında soğuk rüzgarlar geçmiş zamanlarda varken 2019 itibariyle maddi olarak zaten zorlu bir süreçten geçen ülkemize astronomik ücretlerle mahalli yarış yaptırmaya kalkan ve imkansız hale getirmeye çalışan bir zihniyet karşısında alltaki basın duyurusunu gönderdi:

BASIN BİLDİRİSİ

Kulübümüz, İstanbul Park Spor Kulübü Derneği 2015 yılında kurulmuş, kurulduğu günden beri, tüzüğünde belirtilen amaçlarına uygun olarak otomobil ve motor sporlarının gelişimi ve yurt sathında bilhassa gençlerimiz nezdinde başta otomobil sporları olmak üzere genel anlamda sportif anlayışı ve çalışmaları özendirmek amacıyla birçok organizasyon ve faaliyet gerçekleştirmiş, maddi ve manevi büyük özverilerle otomobil sporlarına büyük katkılarda bulunmuş örnek kulüplerden biridir.

Kulübümüzün de merkezinin yer aldığı Akfırat Mah. Göçbeyli Bulvarı No:1 Tuzla/İstanbul adresindeki dünyanın sayılı pistlerinden olan İstanbul Park pistinde, gerek kulübümüz gerekse de İstanbul Park pistini de işleten organizatör şirket tarafından son üç yıl içinde toplam 142 sporcunun katılım gösterdiği özel kupa organizasyonları düzenlenmiştir. Yıllardan beri hiçbir kurum ve kişiden destek almaksızın maddi ve manevi her türlü özveriyle sırf otomobil sporlarının ülke sathında gelişimi ve sevilmesi için çeşitli kupa ve yarış organizasyonları düzenleyen kulübümüzün önüne maalesef bu sporun en tepesindeki federasyon yönetimi tarafından bin bir türlü engeller çıkarılmış, adeta zımni olarak bu kupa ve yarışların düzenlememesi için her yol denenmiştir.

2018 yılı başında, hiç bir neden ve dayanağı olmaksızın TOSFED yönetimi tarafından alınan, otomobil sporlarının gelişime zerre katkısı olmaması bir yana tam tersine bu spora büyük zarar verecek keyfi bir takım kararlarla, özelde kulübümüz aleyhinde ancak genelde tüm otomobil sporları camiası aleyhinde haksız ve adaletsiz uygulamalara imza atılmıştır. Lisans ücretlerinin fahiş oranlarda arttırılması, mantıklı hiçbir nedeni yokken gözetmen atamalarının başka illerden yapılarak yarış maliyetlerinin kayda değer oranlarda artırılması, yarışma izin prosedürlerinde izinlerin son haftaya bırakılması suretiyle belirsizlik ortamı yaratılması, dünyanın sayılı F1 pistlerinden ve ülkemizin göz bebeği tesislerinden olan İstanbul Park pisti lisansı için 2018 başlarında başvuruda bulunulmuş olunmasına rağmen aylarca pist lisansının verilmemesi, Mahalli Pist Kupası düzenleme talebimiz üzerine Kurallar Kitabında tüm branşların açıklanıp Pist Kuralları ve Takvimi’nin uzun süre açıklanmaması, yarış takviminin yarışlardan çok kısa bir süre önce açıklanması bir yana gerçekleşmesi neredeyse imkansız kurallar konularak Mahalli Pist Kupasının organize edilmesinin fiilen imkansız kılınması, bunlardan sadece birkaçıdır. Aslında Ana Statüsüne göre asli görevi spor dalının gelişip yayılmasını sağlamak olan TOSFED, tam aksine otomobil sporları önünde büyük engel oluşturan tüm bu haksız karar ve uygulamaları gerçekleştirmiş, bunlar yetmezmiş gibi 2019 yılı için de özel kupa lisans ücretlerinde iyi niyetle açıklanmayacak bir şekilde iki senede 10 (on) misli kadar fahiş ücret artışına giderek adeta kupa organizasyonlarının gerçekleştirilmesini engelleme, bu kupa organizasyonlarını ortadan kaldırma yolunu açmıştır.

“Mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” zihniyetine aynı paralellikte bir anlayışa sahip mevcut TOSFED yönetiminin, otomobil ve motor sporlarına katkı vermeyi sadece 30-40 milyon TL gibi astronomik rakamlarda harcama yaparak Marmaris’te Dünya Ralli Şampiyonası düzenlemekle sınırlı gören, ancak bu astronomik rakamın kırkta birini dahi tüm ülkedeki otomobil ve motor sporları için sarf etmekten imtina eden anlayışı ve başta kulübümüz olmak üzere tüm otomobil sporları camiasına destek değil tam tersine köstek olma tavrı, devam ettiği müddetçe (her türlü kanuni haklarımız saklı kalmak kaydıyla) kulübümüzün İstanbul Park’ta düzenlemekte olduğu tüm off-road ve ralli yarışları, bajakupası, Clio, Megane ve Caterham kupaları da dahil olmak üzere TOSFED’le işbirliği gerektiren hiçbir ulusal ve uluslararası yarış organizasyonlarını artık düzenlemeyeceğini üzülerek belirtmek isteriz. Hiç arzu etmesek de mevcut TOSFED yönetimi tarafından alınan yanlı ve yanlış karar ve uygulamalar neticesinde almak zorunda kaldığımız böyle üzücü bir kararın sorumlusunun da yıllardır maddi-manevi büyük külfetler altına girerek, büyük özverilerle sırf yeni sporcular yetiştirmek için kendini paralayan kulübümüz değil, bu spor dalının başındaki mevcut TOSFED yönetimi olduğu gerçeğini de kamuoyunun takdirlerine arz ederiz.

Saygılarımızla,

İSTANBUL PARK SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

Özellikle pist günlerinin olduğu haftalarda da clio, megane ve caterham cup’lar ile pist günleri saatini beklerken izleyip eğlenebileceğimiz bir yapıda zaten Formula 1 denen şampiyonayı kaybetmiş olan bir ülkenin dünyanın parasını vererek yapmış olduğuu ve işletemediği pistinin işletmesini alarak amatör ve profesyonel yarışçılara ev sahipliği yapan; hatta Vweekend organizasyonu ile de renkli görüntülere ev sahipliği yapan bir tesisin bu şekilde öldürülmesini açıkçası aklımız almıyor.

Zaten hali hazırda üretimi düşen, turizm geliri düşen ve kur farkından dolayı daha da ezilen bir ekonomiyi az da olsa canlandıran bu tür organizasyonların daha da arttırılması gerekirken düşürülmeye çalışılmasını aklımız almıyor. Umarım bu işin bir orta yolu bulunur.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla