Haberler

TOYOTA GAZOO Racing Güney Amerika Yarışları’na Galibiyet Parolası ile Çıkıyor

Ekleyen İlke BAYDUR

Toyota’nın Dünya Ralli Şampiyonası’nda yarışan takımı, Güney Amerika’da arka arkaya gerçekleştirilecek toprak rallilere çıkacak. Bunlardan ilki 25-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ve bir klasik haline gelen Arjantin Rallisi oldu. Toyota GAZOO Racing burada 2018 yılında Yaris WRC ile galibiyet elde etmişti.

Toyota’nın Güney Amerika Macerasına Hızlı Başladı
Toyota GAZOO Racing’in Güney Amerika’daki ilk yarışı Arjantin Rallisi’nde Perşembe akşamı düzenlenen özel etap ile birlikte başladı. Villa Carlos Paz’daki özel etapta, Yaris WRC ile yarışan Ott Tanak en hızlı turu elde etti. 1.9 kilometrelik asfalt ve toprak karışımı etapta en yakın rakibine 1.6 saniye fark atan Tanak, ralliye iyi bir başlangıç yaptı.

Bununla birlikte Cuma sabahı gerçekleştirilen deneme sürüşleri ise, 4.25 kilometrelik etapta gerçekleştirildi ve sürücüler, yoğun yağmurların ardından çıktıkları bölümde hafta sonu nelerle karşılaşacaklarını deneyimlediler. Deneme sürüşlerinde de Tanak en hızlı zaman elde ederken, Kris Meeke ikinci ve Jari-Matti Latvala üçüncü oldu.

Arjantin sonrası durak: Şili Rallisi
Arjantin Rallisi’nin ardından ise yarış takımı, rotasını 9-12 Mayıs arasında gerçekleştirilecek Şili Rallisi’ne çevirecek. Toyota GAZOO Racing, Ott Tanak, Jari-Matti Latvala ve Kris Meeke ile Güney Amerika’dan galibiyetler ve önemli puanlarla ayrılmayı hedefliyor.

Dünya Ralli Şampiyonası’nın başladığı 1980 yılından bu yana neredeyse her yıl şampiyonanın bir parçası haline gelen Arjantin Rallisi, vadilerdeki toprak yollardan dağlardaki kayalı yollara kadar çok farklı etaplarla öne çıkıyor. Bununla birlikte birçok dere geçişi ve yüksek yerlerdeki sis de, pilotları zorlayacak etkenler arasında olacak.

Arjantin Rallisi, Perşembe akşamı özel etapla başlayacak ve Cuma günü Santa Rosa de Calamuchita Vadisi’ndeki zorlu etaplarla devam edecek. Cumartesi kuzey-batıdaki Punilla Vadisi’nde devam edecek ralli ise, Pazar günü ünlü El Cóndor geçişi dahil olmak üzere Traslasierra dağlarında üç etap ile sürecek. Ardından ralli Güç Etabı ile son bulacak.

Şili’de ilk WRC Rallisi
2019 Dünya Ralli Şampiyonası takvimine yeni eklenen ve izleyenlere farklı bir heyecan yaratacak olan Şili Rallisi, ilk kez 9 Mayıs’ta start alacak. Rallide, ormanlar içerisinde orta hızda geçilen akıcı toprak etaplar ve ardından Pasifik Okyanusu manzaralı etaplar yer alıyor. Takımlar, kurallar gereği test yapmadan araçların ayarlarına karar vermek zorunda olacak ve bu da pilotlar adına farklı bir rekabet anlamına geliyor.

İki haftadan daha kısa sürede iki Güney Amerika yarışına çıkacak olan Toyota GAZOO Racing, her iki ralliyi de düşünerek hazırlandı. Kurallara göre ‘bağlantılı ralli’ olarak tanımlanan bu yarışlar, Arjantin Rallisi’nin son etabında klasmana giren aracın aynı şasi, aynı motor ve aynı şanzımanla Şili’de de yarışmasını gerektiriyor. Bu da takımların tam anlamıyla bir taktik yarışına gireceği anlamına geliyor.

Zorlu iki ralli öncesi değerlendirme yapan takım kaptanı Tommi Makinen, Güney Amerika’daki yarışlarda kendilerine güvendiklerini ifade ederek, “Arjantin çok iyi bildiğimiz ve güçlü olduğumuz bir yer. Şili ise tüm takımlar için daha fazla bilinmeyeni içeriyor ama yol koşullarının Yaris WRC’ye uyum sağlayacağını düşünüyoruz. Bu tür yarışlara hazırlanmak adına Portekiz’de testler yaptık ve süspansiyon üzerinde daha fazla yol tutuş ve çekiş elde etmek adına çalışmalar gerçekleştirdik. İki yarışın arka arkaya gelmesi ise, zorlu ve heyecanlı bir mücadelenin göstergesi” dedi.

2018’de Toyota GAZOO Racing Arjantin’de üstün bir zafer elde etmiş ve en yakın rakibine yarım dakikadan daha fazla fark açmıştı. Her yarışa kazanmak için çıkan Toyota, Güney Amerika yarışlarında da galibiyet hedefliyor.

Editör Hakkında

İlke BAYDUR

Araç çubuğuna atla