İnceleme || Falken ZE 310 Ecorun

2011 yılından beri kullanmış olduğum Mitsubishi Lancer aracım için 4. takım yazlık lastiğimi yakın zamanda aldım. Lastik hakkındaki ilk intibamı sizlerle paylaşmak için bu videoyu çekmek istedim.

Standardında 205/60/R16 Yokohama lastiklerle gelen Mitsubishi Lancer’ı hem uygun hem de bolca bulunabilir olmasından dolayı 205/55/R16 olarak kullanmaktayım. Bundan önce ilk takımımı 17″ jantlarla beraber değişiklik yapmam dışında hep 16″ orjinal jantlarıyla kullandım.

Bundan önce sırasıyla Yokohama A460, Toyo C1S, Pirelli P7 lastikleri yazlık lastik olarak kullandım. Kullanmış olduğum lastiklerin fiyat bakımından uygun olmasının yanısıra olabildiğince performans vermesini yani fiyat/performansının yüksek olmasını olabildiğince sağlamaya çalışıyorum.

Yokohama A460’ların orjinal fabrikasyon lastik olmasından dolayı bir değişim yaşamadım ama 40bin km’lere kadar herhangi bir sorun yaratmayan bu lastikleri ses dışında çok beğenmiştim.

Sonrasında aldığım Toyo C1S’leri ise 17″ jantlar ile kullanmıştım ve Yokohama’lardan sonra etiketinde gösterdiği gibi aşırı sessiz olduğunu hissetmiştim. İlk senelerinde performans açısından bir yamuğunu görmesemde 2. senesinden sonra kendisini salmaya ve erken ABS devreye girmesinden dolayı yol tutuş sıkıntısı yaşamam ve 17″ jantları satmamdan dolayı Ağustos ayında kışlık lastiklere geçiş yapmıştım.

Bir sonraki takım lastiğim ise Pirelli olmasına rağmen ciddi ucuza almamdan dolayı taktırdığım Pirelli P7 oldu. Daha pahalı olan Cinturato takısının ne anlama geldiğini gözler önüne seren bir lastik olan Pirelli P7’ler özellikle ıslak performansında beni kaza yaptıran bir yapıda ve ESP lambasının bolca yanmasına sebebiyet veren bir karakteri vardı.

Vee son takım lastiğime gelelim. Kendisi konusunda tüm yorumumu yağmurlu bir havada da kullanarak daha açık bir şekilde anlamama ve sizlere anlatmam için biraz beklettim. Videoyu yaptığım ile şimdi yazdığım ile arasında aynı zamanda 1000km’den fazla da yaptım ve yorumum konusunda çok fazla bir değişiklik olmadığını söylemeden edemeyeceğim. Almadan önce ciddi zaman harcayıp ince eleyip sık dokuduğum ve en yeni seri olan Falken ZE 310 Ecorun ile beraberiz.

1989 yılında Japonya’da kurulan Sumitomo Tyre Company Falken markası adı altında lastik üreticisi olarak Dünya’ya tedarikte bulunan bir üretici durumunda. Araştırmalarım sonucunda boyut olarak en yeni seri olan ZE 310’ların EU etiketinde yazan değerler hem sessiz hem güvenli hem de nispeten yakıt tüketimi bakımından iyi durumda bir lastik olarak F/P konusunda çok başarılı bir lastik olarak görülüyor.

Kullanımım sırasında sessizlik konusunda öncesinde kullandığım Toyo C1S’ler ile benzer karakter sunan lastikler performans ve ıslak performansı konusunda ise kullandığım Yokohama’lara benzer hatta daha iyi bir performans sunduğunu demeden edemeyeceğim. Fiks girdiğim yonca virajında Pirelli’lerle kuruda kayarken Falken’ler ile ıslakta bile aynı hızlarda kayma hissetmemek güzel bir duygu. Sessizlik ve performans konusunda herhangi bir problem yaşatmaya bu lastikleri ucuza iyi lastik mi olur diyenleri şaşırtmak için alabilir ve tepe tepe kullanabilirsiniz.

İlerleyen zamanlarda en azından 1 sene sonunda performansının nasıl olacağını ise hep beraber göreceğiz.

Vedat Özgürel: 1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.
Alakalı Başlıklar