Teknik Makaleler

10 Milyon Satışa İmza Atan Toyota Rav4’ün Tarihçesi

İlk nesil RAV serisi, 1994 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldığında, aynı zamanda otomotiv dünyasında da yeni bir dönem başlamış oldu. Cesur tasarımıyla yeni bir sınıf yaratan RAV4; yeni teknolojiler ile kompakt ve çok yönlü SUV tasarımını buluşturdu.

En başından itibaren global bir model olan RAV4, kısa zamanda büyük bir beğeni topladı. RAV4, 2020 yılında sekiz haneli satış elde eden Toyota modelleri arasına katıldı. 1994’ten bu yana beş jenerasyon boyunca kullanıcıların beğenisini toplayan dünyanın en çok tercih edilen SUV’u, 10 milyon adetlik satışı aştı.

Global bir Toyota modeli olarak RAV4, ilk tanıtıldığı günden bu yana her nesilde daha da güçlendi. Segmentine adını veren SUV modeli, yeni standartlar belirleyerek yüksek satış adetleri elde etmeyi sürdürüyor.

1994’te en başta Japonya ve ardından Avrupa, Afrika, Avustralya ve Latin Amerika pazarlarında sunulan RAV4, 1996 yılında ise Kuzey Amerika’da satışa sunulmaya başlandı.

Kısa zamanda büyük satış başarısı

RAV4, kısa zamanda tüm dünyanın en çok talep edilen ve beğenilen modellerinden biri hale geldi. İlk üretim sürecinde aylık 4,500 adetlik satış planı varken sadece ilk ayda 8 bin sipariş alındı ve üretim ikiye katlandı.

RAV4 üretilmeye başlandığı ilk aydan bu yana tamamen yeni SUV segmentinde durdurulamaz bir şekilde büyümeye öncülük etti. 2001 yılında bir milyon adetlik satışı aşan RAV4, 2018 ve 2019’da dünyanın en çok satan SUV modeli oldu. Aynı zamanda 2019 binek araçlar kategorisinde de global olarak dördüncü sırayı elde ederek büyük bir başarıya imza attı.

Başarı hikayesi nasıl başladı?

RAV4’ün arkasında fikir ilk olarak, 1989 Tokyo Otomobil Fuarı’nda RAV-FOUR konsept aracıyla sergilendi ve Toyota’nın kompakt dört çeker bir model üretme tutkusu konusundaki ipuçlarını verdi.  Bu sadece bir tasarım çalışması olsa da, büyük bir beğeni kazandı ve 1991’de proje için yeşil ışık yakılarak, geliştirme çalışmaları başladı.

O dönemde SUV tanımı bilinmiyordu ve kompakt bir 4×4 üretmek şirket içerisinde dahi tereddütler yaratıyordu. Ancak Toyota’nın Japonya ve Avrupa’daki satış departmanları bir araya gelerek, bunun doğru tipte bir araç olduğu kanısına vardılar. Proje sonuçlandığında ise bunun doğru ürün olduğu kısa zamanda ortaya çıktı ve RAV4, tanıtılmasıyla birlikte öncü bir model oldu.

Niş modelden global modele doğru

Toyota’nın yarattığı kompakt SUV pazarının yıldızı kısa zamanda parladı. 1994 yılında 53 bin adetlik RAV4 satışı gerçekleştiren Toyota, sonraki iki yılda bunu önce ikiye, ardından üçe katladı. Satış başarısı her jenerasyonda devam ederken, neredeyse her rakip üretici pazara kendi benzer modellerini sürdü. 2019’da ise RAV4 global olarak, ilk yılki satışının 17 katından daha fazlasını satmayı başaran bir model haline dönüştü.

Toyota bu başarıyı, RAV4’ü her jenerasyonda istikrarlı bir şekilde geliştirerek sürdürüyor. Her yeni nesilde, kullanıcıların geri bildirimlerini değerlendiren ve bunu araca uygulayan Toyota, pazarın değişen tercihlerine ve ihtiyaçlarına da uyum sağlamayı başarıyor.

Teknik üstünlük

Toyota, yeni araç platformlarının yanı sıra yolda ve arazide daha verimli çalışan akıllı dört çeker sistemleriyle de RAV4’ü teknik olarak geliştirmeye devam etti. İlk jenerasyonun tüm kullanım süreci boyunca bazı sürücüler için dört çeker sürüşün gerekli olmadığını gözlemleyen Toyota, modelin seçeneklerini artırmak adına iki çeker ve dört çeker opsiyonları sunmaya başladı.

Bununla birlikte güç üniteleri konusunda da dünya pazarında kullanıcıların farklı taleplerine uyum sağlayacak motorlar sundu. 3.5 litre kapasiteye kadar çıkan benzinli ve dizel motorlara yer veren Toyota, performansı ve verimliliği ön planda tuttu. Şehir içi bir SUV aracı olarak ailelerin beklentilerine de yanıt veren RAV4, aynı zamanda aktif yaşam tarzı olan kullanıcılar için de ideal bir partner oldu.

İlk hibrit

2016 yılında Toyota, dördüncü nesil modelin tüm üstün özelliklerini hibrit motorla buluşturan ilk RAV4 Hybrid’i tanıttı. Avrupa’da segmentindeki ilk tam hibrit model olarak RAV4 üstün yakıt ekonomisi ve düşük emisyonuyla öne çıkarken, akıcı ve güçlü bir performans sunuyordu. Ayrıca son derece verimli elektrikli dört çeker sisteme sahipti.

Bugünkü RAV4

Toyota, 2019 yılından bu yana beşinci nesil RAV4’ü sunuyor. Toyota’nın yeni modüler GA-K platformu üzerine yapılan bu ilk SUV modeli, daha alçak ağırlık merkezi ve daha yüksek gövde sertliğiyle üstün bir yol tutuş, konfor ve geniş bir yaşam alanı sağlıyor. Yeni platformun tasarımcılara daha fazla özgürlük tanımasıyla RAV4 daha dikkat çekici bir model oldu.

Yeni 2.5 litrelik benzinli hibrit motoru, dört çeker versiyonda 222 HP güce sahip ve yüksek performansının yanı sıra sınıfının lideri bir verimliliğe sahip. RAV4’ün akıllı dört çeker sistemi AWD-i, her yol şartında daha iyi bir sürüş için geliştirildi ve zorlu koşullarda daha yüksek yol tutuş elde edilmesini sağlıyor.

RAV4 Plug-in Hybrid

Hibrit SUV’ların öncüsü olan RAV4’ün başarısını devam ettiren Toyota, bu teknolojiyi daha da ileriye taşıyarak kablo ile deşarj edilebilen RAV4 Plug-in Hybrid’i de ürün gamına katıyor. Böylece kullanıcılarına sıfır emisyon ve sıfır yakıt tüketimiyle tamamen elektrikli sürüşe sahip daha yüksek bir potansiyel sunacak.

Toyota’nın son hibrit araç teknolojisini kullanan RAV4, elektrikli ve 2.5 litre benzinli motoru kombine ederek 306 HP güç üretiyor. Bu sayede 0-100 km/s hızlanmasını 6 saniye civarında tamamlayan RAV4 Plug-in Hybrid, yüksek performansının yanı sıra sınıfının en iyi CO2 emisyonu ve yakıt tüketimi değeri sunuyor. Kablo ile de şarj edilebilen hibrit RAV4, sıfır emisyonla 50 km’den daha fazla yol alabiliyor ve içten yanmalı motordan destek almadan 135 km/s hıza kadar çıkabiliyor.

Beş jenerasyonda yenilikçi başarılar

1994 yılında satışa sunulan ilk nesil RAV4, üç kapılı, kompakt ölçülerde bir karosere sahipti. RAV4’ün yerden yüksek sürüşü, rahat manevra kabiliyeti ve çevik sürüşü büyük bir beğeni toplarken, 1996 yılında ürün gamı beş kapılı versiyon ile genişledi. Onu üç kapılı yumuşak tavanlı bir versiyon izlerken aynı zamanda 1997-2000 yılları arasında sınırlı sayıda elektrikli RAV4 de üretildi.

RAV4’ün ikinci nesli ise 2000-2006 yılları arasında üretildi. Yeni bir platform ile üç ve beş kapılı versiyonlara sahip ikinci nesil RAV4, daha uzun bir dingil mesafesine sahipti. Dört çeker versiyonda merkezi sınırlı kaydırmalı diferansiyel adapte edilirken opsiyonel olarak Torsen arka diferansiyel de sunuldu. 2001’de ise RAV4, ilk kez dizel motor seçeneği sunmaya başladı.

Üçüncü nesil RAV4, tamamen yepyeni bir platform üzerine yapıldı ve 2006-2012 yılları arasında üretildi. Üç kapılı gövde yerini, müşteri tercih ve taleplerine göre daha da büyüyen beş kapılı gövdeye bıraktı. 19 cm uzayan yeni modelin ayrıca ABD ve Rusya pazarları için uzun dingil mesafeli versiyonu da sunuluyordu. Yeni dört çeker sistem, araç hızı, gaz pedalı pozisyonu, direksiyon açısı ve G-kuvveti gibi parametreleri hesaplayarak otomatik olarak çalışan elektronik kontrollü bağlantıya sahipti. Ayrıca RAV4’ün yol tutuş kapasitesi, Yokuş Kalkış ve İniş Asistanlarıyla daha da artırıldı.

2013 yılında tanıtılan dördüncü nesil RAV4 ise dünyadaki tüm pazarlarda standart bir dingil mesafesiyle sunulmaya başlandı ve aracın uzunluğu 23.5 cm daha artırıldı. RAV’ün üstün özelliklerine, Yeni akıllı Dinamik Tork Kontrol sistemine sahip daha gelişmiş dört çeker sistemi ile birlikte viraj kontrolü ve spor sürüş modu da eklendi.

2019 yılıyla birlikte Avrupa’da satışa sunulmaya başlanan mevcut jenerasyon RAV4 da, Toyota’nın Yeni Global Mimarisi TNGA platformunu kullanan ilk SUV modeli oldu. Bu sayede yol tutuş, güvenlik ve tasarım anlamında daha fazla avantaja sahip olan RAV4, dördüncü nesil hibrit teknolojisiyle satışa sunuldu. Yeni 2.5 litrelik Dynamic Force hibrit motor, güç, motor tepkileri ve verimlilik anlamında önemli faydalar getirdi. 2020 yılı ile birlikte RAV4 Plug-in Hybrid, 306 HP ile şimdiye kadarki en güçlü RAV4 olarak önce çıkacak. Kablo ile şarj edilmesiyle birlikte son derece düşük CO2 emisyonları ve yakıt tüketimleri sunacak.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla