İncelemeler

Subaru Forester STI’ın Bana Öğrettiği 8 Şey

Ekleyen Vedat Özgürel

Rüya otomobiller farklı ve güzel formlarda olabilir ve boxer, dört çekerli station ve büyük kaput havalandırması olan bir araç ise garibin de ötesinde olabilir. Farketmez Subaru Forester STI farklı olmayı başaran güzel örneklerden biri ve ondan öğrendiğim yedi şey var.

1. Petrolhead olmak gerçekleri unutmak demek değildir

Hertfordshire’dan Yorkshrie’a taşınırken karım 4×4 ihtiyacımız olduğunu belirtti. Tiguan ve Qashqai’ler hiç benlik olmadı. Skoda Yeti almak üzereyken bir anda mouse’um Subaru modellerini ararken buldu. Eski SF ve SG Forester’ları oldum olası sevmiştim.

Dört çeker, var; Yeterli iç mekan, var; Pratik mi? evet; Impreza gibi gitmesi? Bir dakika bu STI versiyonu daha da lezzetli sanki. Bu kadar olumlu özellikle XT model yerine kendimi bir anda ithalatçıda 10 bin verip yeni gelen STI’yı aldım. Yorkshire kışlarından sağlam çıkabileck bir araç alırken karımdan ise bir soru geldi: “Neden bunda bir sürü pembe sticker var?”

2. Çirkinlik seyircinin gözleri önünde

Köy çocuğu olarak Subaru’larla ilgili az çok ilgim vardı. Yerel çiftçilerin pick-up’ları, Justy ve Leone’leri var. Normal araçlara kıyasla Land Rover onlar için Cool denebilecek seviyede iken Mcrea/Burns ikilisiyle gelen bu marka geldi ve O SES!

Subaru’nun tasarımı en fazla eksantrik halinde ve biaz silik. Umrumda değil. Bence her yönden çirkinliğini örtüyor.

3. Adam matematiği tam size göre işler

UK model Forester alacağımı söylemiştim hatırladınız mı? 2.5XT motor olarak benim STI ile aynı fakat daha yumuşak yaylar daha yüksekte duran gövde ile tümseklerden rahatlıkla geçen yapıda. STI’ın yarı fiyatına da alınabiliyor. Altın Brembo ve ve Pembe STI logoları bir adam için komik kaçan şeyler haklısınız . Araç import olmasına bağlı olarak 5 ileri yerine 6 ileri şanzımana sahip ve otobanda turboyu çalıştırmadan ilerleyebiliyorum. Hatta 9,4lt/100km’leri dahi görebiliyorum. Alınan fiyata rağmen yürütme maliyetleri konusunda avantaj paha biçilemez. Matematik kazandı 🙂

4. Performans egzozu çok sesli değil

Hava filtresi, remap ve egzoz ile Forester STI’ı rahatlıkla 300HP’ye çıkartabiliyorsunuz. Fakat kırsalda bu imkanlar olmadığından standart egzozla sessiz sessiz ilerliyorsunuz. Subaru sahibiyseniz o motor ses çıkarmalı değil mi? Fakat bayan Trent’e göre pek JDMvari biri olmadığından çok küçük hafif sesler çıkartan ve standarta benzer bir egzoz taktırdım ve geleneksel Subaru STI nasıl olması gerekiyorsa öyle oldu.

5. Hayat tarzı kötü bir kelime değil (ama çamurlanabilirsin)

Çocukları taşımak ve ailesel şeyleri yapmaktan farklı olarak dağ bisikleti taşıyabilecek büyüklükte araba istedim. Spor doğası gereği çamurlu bir ormanda gitmek gibi şeyler var. Bisiklet koymak için takılan raylar çirkin olur ama ne olacak ki normal halide çirkin. Kaybedecek bir şey yok.

6. Turbo’lar turboluğunu bilecek

Bu zamanlarda turbolama modern araçlar için olmazsa olmazlardan. Turboşarjlı araçları seviyorum ve Subaru’nun karakteri olarak yıllardır sunuluyor. Forester düzgün bir şekilde turbolanmış olarak karşımızda ve lag ile beraber 1-2-3 ve vuşşş sesi kalkışa geçtik.

Seviyorum, çocuklar seviyor. Günlük kullanımda bile hoş geliyor ve tek başıma iken gaza daha çok basmama sebebiyet veriyor. Virajları ise küçük gaza basışlarla dört çekerin etkisiyle ilerlemek ise bale yapmak gibi denebilir. Modern turbolulara göre 1000 devir yerine turbonun devreye girmesi için devir çevirmek güzel bişey.

7. Hava ne kadar kötüyse o kadar hızlı gitmek

Yağmur? Kaygan zemin? Sis? Hepsini getirin! Çoğu performans aracı güneşli ve kuru yollar isterken Forester hava kötüyse daha iyi gidiyor. Sürekli dört çeker ve sınırlı kaydırmalı diferansiyel ile mekanik otantiğine karşın elektronik Haldex kavramalı VW ve Audi’ler kesinlikle solda sıfır kalır.

Forester’ı ilk gördüğüm bir tepede duruyordu ve alt taraftaki yürüyenin WRC Impreza gibi görünmesi beni derinden etkiledi. Sadece görünüş değil kullanımda Impreza gibi gaza bas viraja gir viraj sonunda küçük dirftlerle virajı bitir. Canlı, tahmin edilebilir ve ayarlanabilir. Ve turbo da soğuk sisli yoğun havaları seviyor. Daha ne istenebilir ki?

8. Subarular da karda kalabilir

İngiltere’de kar gezi kabusu iken Subaru sahipleri için oyun zamanı; arkanın biraz kayması ve dört çeker ile drift yapılabiliyor tabi biraz fazla rahat davranınca da kontrolden çıkabilir. Sağlı sollu iki virajı kar üzerinden geçerek düz gitmek istediğimde aracın kontrolden çıkmasıyla toparlayabilmem mümkün iken çocuklar benim tanrı olduğumu zannetmelerine sebebiyet verdi.

Makale CarThrottle sitesinden alınmış olup çevrim hakları JDM Spirit Turkey’e aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır.

Editör Hakkında

Vedat Özgürel

1985'in Martında doğdum, Üniversite'yi Balıkesir'de Makine Mühendisliği olarak okudum, forumlara üniversiteden önce bulaştım, Bauforumu, Baulive, Pcworld dergisi forumu, Mitsubishi Club Turkey'de forum yöneticiliği yaptım. Şimdi burada forum yöneticiliği, ve yazarlık yapmaktayım. Resturant otomasyonları sektöründe test mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum bırak

Araç çubuğuna atla